Doležal povedal, kto dokončí po Talianoch tunel Višňové

TA3
3.2.2021 13:37

Stavbu tunela Višňové dokončí do roku 2023 spoločnosť Skanska, ktorej ponuka v sume 255 miliónov eur vyšla ako najvýhodnejšia. Vo svojom mimoriadnom oznámení to vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal.

Ako Doležal v úvode svojho mimoriadneho oznámenia povedal, tunel Višňové patrí od jeho nástupu na ministerskú stoličku k jeho trom prioritám. Rozhodovalo sa spomedzi troch ponúk, pričom najvýhodnejšia bola ponuka spoločnosti Skanska. Ako však povedal, cena nebola jediným kritériom. Skanska má podľa neho dobrú reputáciu. Verejné obstarávanie prebehlo formou súťažného dialógu v januári 2020. "Od podpisu zmluvy nás delia už len dni, potom zhotoviteľ prevezme stavenisko a do pár mesiacov sa na úseku začne čulý pracovný ruch,“ informoval o nasledujúcich krokoch.

"Okrem ceny, ktorá mala v hodnotení váhu 45 %, bola kritériom lehota na prípravu projektovej dokumentácie (váha 5%), lehota na sprejazdnenie diaľnice (váha 35 %) a environmentálne kritérium, konkrétne množstvo akumulovanej vody v krajine (váha 15 %). Zhotoviteľ deklaruje, že úsek D1 dokončí do konca roka 2023, čo je podmienka na čerpanie eurofondov z aktuálneho operačného programu MDV SR OP Integrovaná infraštruktúra," uviedlo v tlačovej správe ministerstvo dopravy.

Doležal avizoval aj zriadenie komisie pre rozhodovanie, kde bude mať svojho zástupcu strana zhotoviteľa, strana objednávateľa aj ďalší nezávislý zástupca,

Vyše sedemkilometrový tunel Višňové, ktorý sa nachádza na diaľnici D1 na úseku Lietavská Lúčka a Dubná Skala, by tak konečne po rokoch mohli sprístupniť motoristom. So svojou dĺžkou 7445 metorv má byť po dostavbe najdlhším dopravným tunelom na Slovensku. Tunel zvýši podľa ministra plynulosť dopravy a bezpečnosť. "Neklopeme kladivkom na kameň, ale dorábame to, čo treba," povedal Doležal v súvislosti s tým, ako sa stavba tunela rokmi natiahla. Predchádzajúci zhotoviteľ, slovensko-talianske konzorcium Dúha a Salini Impregilo, odišiel zo stavby v marci 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok