Dvojtýždňová karanténa aj príchod novej vakcíny. Krajčí oznámil novinky

TA3 TASR
3.2.2021 12:44

Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu bude potrebná 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Na ôsmy deň môžu absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19, oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Okrem toho informoval aj o vakcínach AstraZeneca, ktoré na Slovensku môžu byť 9. februára.

Testy v rámci povinnej karantény po návrate zo zahraničia budú podľa Krajčího uhrádzané zdravotnými poisťovňami. Na Slovensku by mal byť dostatočný počet testov, keďže Správe štátnych hmotných rezerv sa podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov. Minister zdravotníctva zároveň informoval, že štát plánuje nakúpiť do dvoch miliónov kusov menších, "dvojcentimetrových" antigénových testov. Mali sa prednostne používať v školách, na trhu však ešte nie sú v dostatočnom počte.

Podľa Krajčího by 9. februára mohla na Slovensko prísť Vakcína od spoločnosti AstraZeneca. Vakcínou od tejto spoločnosti by sa mohla očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia do 55 rokov. Malo by ísť o 150.000 dávok.

Slovensko sa snaží zaobstarať už aj ruskú vakcínu Sputnik. Krajčí potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra. Minister to však označil za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok