Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacné diagnostické zariadenie rýchlo vytvára 3D obrazy pokožky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak má niekto ochorenie kože, ako sú ekzémy alebo psoriáza, mohlo by lekárom pri nasadení liečby pomôcť, ak by videli všetky drobné vyvýšeniny a ryhy v postihnutej oblasti pokožky. To by mohlo umožniť nové prenosné zariadenie, ktoré je navrhnuté tak, aby produkovalo 3D obrazy pokožky už v priebehu niekoľkých minút.

Prototyp lacného diagnostického zariadenia pre 3D snímanie kože, ktorý bol vyvinutý na singapurskej Technologickej univerzite v Nanyangu (NTU), je napájaný z batérie, váži len 100 gramov a meria 7 x 10 centimetrov. V súčasnosti sa na získanie 3D snímok kože používajú oveľa väčšie prístroje OCT (optická koherentná tomografia), ktoré stoja tisíce euro a vážia až 30 kilogramov.

Používatelia nového prístroja začnú 3D skenovanie tlačením malého obdĺžnika pozlátenej fólie na pokožku pacienta. Týmto spôsobom sa na fóliu prenesie kožný olej známy ako kožný maz, ale iba z vyvýšených oblastí pokožky. Je to podobné použitiu atramentovej podložky na odoberanie odtlačkov prstov.

Prototyp lacného diagnostického zariadenia pre 3D snímanie kože.

Fólia sa potom umiestni do kvapalného roztoku v zariadení, do ktorého sa prostredníctvom sady elektród aplikuje elektrický náboj. To spôsobí, že sa na časti fólie potiahnuté kožným mazom ukladá polymér s názvom PEDOT: PSS. Na nepokryté oblasti sa neusadzuje žiadny polymér. Výsledkom je trojrozmerná mapa kože vo vysokom rozlíšení, ktorá replikuje miniatúrne vrcholy a ryhy spôsobom, ktorý je ľahšie viditeľný ako na samotnej pokožke. Celý proces trvá len asi 10 minút.

Doteraz sa zariadenie úspešne používalo na bravčovej koži na mapovanie rán, ako sú punkcie, tržné rany, odreniny a rezy. Ďalej sa použilo na zobrazenie pokožky na chrbte ľudskej ruky. Fólia je pritom dostatočne pružná, takže sa dá aplikovať aj na nerovnejšie oblasti, ako sú lakte.

Klinické skúšky zariadenia sa plánujú uskutočniť koncom tohto roka.

Prototyp lacného diagnostického zariadenia pre 3D snímanie kože.