Nahnevaní Gréci a Španieli protestovali proti úsporným opatreniam

TASR
27.9.2012 08:23

Demonštranti sa v stredu dostali do potýčok s políciou v uliciach Atén a Madridu, kde hnev ľudí nad novými úspornými opatreniami náhle zosilnel. Grécko aj Španielsko musia uplatňovať úspornú politiku, pretože patria k najohrozenejším ekonomikám eurozóny.

Nahnevaní Gréci a Španieli protestovali proti úsporným opatreniam
SITA

Počas niektorých najostrejších zrážok musela grécka polícia v stredu použiť slzotvorný plyn, keď výtržníci v kapucniach hádzali benzínové bomby. Na proteste, ktorý bol v Grécku najväčší za vyše roka, sa zúčastnili tisíce ľudí.

Výtržnosti v Aténach vypukli po tom, čo takmer 70.000 ľudí pochodovalo ku gréckemu parlamentu a skandovalo "EÚ, MMF, odíďte!" Práve v stredu sa v krajine konal generálny štrajk proti ďalším škrtom, ktoré požadujú zahraniční veritelia.

"Už to viac nevydržíme - krvácame. Takto nemôžeme vychovať svoje deti," uviedla 54-ročná učiteľka a matka štyroch detí, ktorá má podľa svojich slov mesačne pre rodinu 1000 eur. V centre Madridu sa v stredu zišli tisíce španielskych demonštrantov a protestovali proti zatknutiu najmenej 28 ľudí počas zrážok s políciou, ku ktorým došlo v predchádzajúci deň.

Nové zhromaždenie však prebehlo pokojne, ale aj títo demonštranti protestovali proti úspornej politike španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Protestujúci zablokovali dopravu na centrálnej tepne v Madride, pričom stovky ľudí uskutočnili protestnú akciu pred parlamentom.

Rajoy, ktorý sa zúčastňuje 67. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, uviedol na okrajovom podujatí spoločnosti Americas Society, že obraz Španielska v zahraničí nezodpovedá skutočnému Španielsku. Napriek dlhovej kríze má španielska ekonomika stále silu, zdôraznil Rajoy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok