Traja prezidenti spochybnili vojnu proti drogám pod vedením USA

TASR
27.9.2012 07:50

Prezidenti latinskoamerických štátov Mexiko, Kolumbia a Guatemala v stredu v New Yorku vyzvali na ráznu a zásadnú celosvetovú debatu o protidrogových zákonoch na pôde OSN. Prezidenti znovu spochybnili rozumnosť "vojny proti drogám", ktorá sa vedie už štyri desaťročia pod taktovkou USA.

Traja prezidenti spochybnili vojnu proti drogám pod vedením USA
SITA

Hoci žiadny z lídrov otvorene nevyzval na legalizáciu drog, prezidenti naznačili na 67. Valnom zhromaždení OSN, že by privítali celkové zmeny v politike, ktorou sa dosiahli iba mizivé výsledky v obmedzení šírenia drog. Naopak, podľa ich názoru táto politika prispieva k masovému násiliu po celej Latinskej Amerike.

"Je našou povinnosťou určiť - na objektívnom vedeckom základe - či robíme to najlepšie, čo sa dá, alebo či existujú aj lepšie možnosti boja proti tejto metle ľudstva," vyhlásil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Mexický prezident Felipe Calderón vyzval OSN na uskutočnenie celosvetovej diskusie o menej "prohibičníckom" prístupe k drogám. Calderón odchádza z úradu 1. decembra, pričom väčšinu svojho funkčného obdobia strávil krvavým bojom proti drogovým pašeráckym gangom.

Guatemalský prezident Otto Pérez Molina zopakoval Calderónovu výzvu. Zašiel však ešte ďalej a povedal, že "sa ukázalo, že základný východiskový bod našej vojny proti drogám má vážne nedostatky". Prejavy odzneli jednotlivo v priebehu niekoľkých hodín, ale predstavujú doteraz najverejnejšie priznania o neúčinnosti protidrogovej politiky, ktorá sa vo svojej podstate nemenila od 70. rokov minulého storočia.

Téma legalizácie sa rozoberala aj na summite oboch Amerík v Kolumbii začiatkom tohto roka a zúčastnil sa na nej takisto prezident USA Barack Obama, ale spomenúť toto niekdajšie tabu na Valnom zhromaždení OSN za prítomnosti 193 štátov znamenalo zároveň priostriť debatu. Obama vylúčil akékoľvek veľké zmeny v protidrogových zákonoch, ale niektorí diplomati USA súkromne pripúšťajú, že status quo sa musí zmeniť a k určitým zmenám sa už schyľuje.

Všetci traja lídri si na VZ OSN dávali pozor, aby nenaznačili, že ustupujú pašeráckym gangom, vďaka ktorým patrí Latinská Amerika k najnásilnejším regiónom na svete. Obzvlášť tvrdé časy zažíva v posledných rokoch Mexiko, kde podľa odhadov bolo zabitých už 60.000 ľudí, a to v súvislosti s drogovým násilím. K obetiam došlo počas šesťročného funkčného obdobia Calderóna, ktorý sa snažil potláčať kartely. Calderón a Santos pri iných príležitostiach uviedli, že sú otvorení legalizácii drog, ak to pomôže zmierniť násilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok