Sputnik je už v Maďarsku: V Únii sme prví, ale nebudeme jediní

TA3 TASR
2.2.2021 14:17

Do Maďarska dorazila kamiónom prvá zásielka ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého bude zásielka stačiť na zaočkovanie 20.000 ľudí.

Sputnik je už v Maďarsku: V Únii sme prví, ale nebudeme jediní
TASR/AP

Šéf diplomacie dodal, že 40.000 dovezených ampuliek najskôr prevezme Národné centrum zdravia, ktorého experti ešte vykonajú potrebné testy. Následne očkovacou látkou zaočkujú ľudí v súlade s očkovacím plánom. "Čím skôr zaočkujeme ohrozené skupiny, tým skôr budeme môcť uvoľniť karanténne opatrenia," zdôraznil.

Podľa slov maďarského ministra centralizované zaobstarávanie očkovacej látky proti SARS-CoV-2 v Európskej únii zlyhalo, preto sa Maďarsko rozhodlo obrátiť sa na alternatívne zdroje vakcíny. "Sme síce prví, ale zrejme nebudeme jediní v Únii, ktorí tak urobili, pretože sa množia hlasy, aby EÚ testovala ruskú a čínsku vakcínu," konštatoval.

Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu. V prvej etape dovezú 600.000 dávok, v druhej milión a v tretej zvyšných 400.000. Prvá zásielka vakcín Sputnik V má doraziť do Maďarska do 30 dní, každá ďalšia po nasledujúcich 30 dňoch.

V Maďarsku od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú 369.288 nakazených a 12.656 obetí. Zaočkovali už 243.036 ľudí, pričom 68.526 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok