Závislé sú aj deti. Vypočítali, koľko alkoholu vypijú Slováci

TA3 TASR
2.2.2021 09:46

Priemerná ročná spotreba čistého alkoholu u ľudí nad 14 rokov je na Slovensku 11,1 litra vrátane abstinujúcich. Je to o 1,3 litra viac ako celoeurópsky priemer.

Závislé sú aj deti. Vypočítali, koľko alkoholu vypijú Slováci
TASR/AP

Pitie zabíja viac mužov

"Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je ročný výskyt závislosti v slovenskej populácii nad 14 rokov približne 5,5 percenta, s prevahou mužov. Spolu s ľuďmi s problematickým pitím alkoholu môžeme hovoriť až o desiatich percentách populácie staršej ako 15 rokov," uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller v súvislosti s dlhodobým výskumom odborníkov z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz UK v Martine o dôsledkoch nadmerného pitia alkoholu.

Muži na Slovensku zomierajú v porovnaní so ženami oveľa častejšie na nadmerné užívanie alkoholu. "Na jednu ženu pripadá až 7,5 muža. Až takmer polovica (46,5 percenta) úmrtí na následky požitia alkoholu sa odohrá v domácnosti. Najfrekventovanejším obdobím takýchto úmrtí bývajú jesenné až zimné mesiace. Častejšie k nim dochádza cez víkend. Najrizikovejšou skupinou sú ľudia vo veku 40 až 50 rokov," doplnila hovorkyňa UK.

Preháňa to pätina vysokoškolákov

"Výsledky zahraničných štúdií poukazujú na to, že výskyt problematickej konzumácie alkoholu je v skupine vysokoškolských študentov ešte vyšší, pohybuje sa na úrovni až 20 percent," hovorí psychológ z UK Michal Hajdúk. Relatívne novým trendom je stúpajúca tendencia nadmerného pitia žien - od začiatku 90. rokov sa ženy od skrytého domáceho alkoholizmu začali presúvať do krčiem a na terasy.

"Negatívnym dôsledkom je zvýšená úmrtnosť žien - dopravnými nehodami, podchladením či utopením počas presunu domov," uviedol Ľubomír Straka z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Martin.

Zarážajúce je podľa hovorkyne UK slovenské prvenstvo v rámci Európskej únie, čo sa týka vedomosti o účinku alkoholu na plod. "Slovenské ženy sú najmenej informované o teratogénnom účinku alkoholu na ľudský plod počas tehotenstva. Nevedia, že v tehotenstve nesmú piť alkohol," upozornil Straka.

Aktuálne kampane s tematikou "suchý január" alebo "suchý február" vyzývajú na mesiac abstinencie, s cieľom zvýšiť povedomie o škodlivosti pitia alkoholu. "Kampane môžu ľuďom poskytnúť cenné informácie o tom, aký je ich vlastný vzťah k užívaniu alkoholu," hovorí psychológ z UK Michal Hajdúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok