Indonézsku tragédiu vyšetrujú, časti boeingu poslali na analýzu

TA3 TASR
2.2.2021 09:32

Indonézski vyšetrovatelia leteckého nešťastia z 9. januára, pri ktorom zahynulo 62 ľudí, poslali časti havarovaného boeingu do Británie a Spojených štátov na preskúmanie. V utorok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na indonézsky Národný výbor pre bezpečnosť dopravy.

Indonézsku tragédiu vyšetrujú, časti boeingu poslali na analýzu
TASR/AP

Vyšetrovatelia poslali na analýzu do zahraničia päť súčastí z havarovaného stroja vrátane tzv. automatu ťahu, teda zariadenia regulujúceho výkon motorov. Z údajov nájdených v zapisovači letových údajov totiž vyplýva, že krátko pred haváriou došlo ku zmene jedného x parametrov práve v tomto zariadení.

lieta_0a140371-0dbf-58e2.jpg

"Máme iba zapisovač letových údajov, takže nepoznáme dôvod, prečo došlo ku zmene tohto parametra," uviedol šéf výboru Soerjanto Tjahjono. "Potrebujeme viac informácii zo súčastí, ktoré sme poslali do USA a Británie, ako aj záznamník hlasov z kokpitu," dodal. V oblasti Jávskeho mora, kde lietadlo havarovalo, dosiaľ spomínaný záznamník hlasov nenašli.

Podľa amerického denníku Wall Street Journal, ktorý citoval zdroj z prostredia vyšetrovania, sa po odlete lietadla z Jakarty vyskytol problém s automatom ťahu na jednom motore. Údaje zo zapisovača letových údajov indikujú, že piloti sa zaseknuté zariadenia pokúšali opäť spojazdniť, namiesto toho, aby ho vypli a lietadlo riadili manuálne. To mohlo spôsobiť značné rozdiely vo výkone motorov, čo by sťažilo riadenie stroja. Podľa Tjahjona sú však tvrdenia uvedené v článku WSJ chybné a viac informácii výbor zverejnení v predbežnej správe o nešťastí, možno už 9. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok