Nemci našli recept na odmietačov karantény, čaká ich špeciálna väzba

TA3 TASR
1.2.2021 18:13

Kto bude v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko odmietať nariadenú karanténu, skončí v špeciálnom väzobnom zariadení, uviedol spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na týždenník Focus. Spolková krajina otvorila prvé takéto centrum v Nemecku. Je súčasťou nevyužívaného väzenského ústavu pre mladistvých v meste Neumünster.

Nemci našli recept na odmietačov karantény, čaká ich špeciálna väzba
TASR/AP (ilu)

Zadržiavanie osôb, ktoré odmietajú karanténu, umožňuje v Nemecku zákon o potláčaní infekčných chorôb, o väzbe však rozhoduje súd. Kandidát na umiestnenie v tomto zariadení musí byť pristihnutý, že karanténu nedodržiava, a súčasne verejne a jasne odmietať dodržiavanie jej podmienok. Porušenie musí byť jasne preukázané. Po ňom nasleduje oficiálna policajná výzva na dodržiavanie domácej izolácie. Ak nezaberie ani to, rozhodne súd.

Kandidát na umiestnenie v tomto zariadení musí byť pristihnutý, že karanténu nedodržiava, a súčasne verejne a jasne odmietať dodržiavanie jej podmienok. Porušenie musí byť jasne preukázané.

5fa482006ad77bef756677-1_c0a80401-3682-e33e.jpg

Koľko je odporcov karantény, nie je známe. Podľa Nemeckého rozhlasu však úrady už dostali viacero žiadostí o nútené umiestnenie do karanténnej cely. Osoby, ktorým taká izolácia hrozila, sa však napokon rozhodli dodržať podmienky domácej karantény.

Šlezvicko-Holštajnsko vyhradilo pre osoby odmietajúce karanténu šesť ciel. Tí, ktorí v nich budú umiestnení, nebudú môcť počas izolácie zariadenie opustiť. Na rozdiel od bežných väzňov však budú mať povolenú televíziu, mobilný telefón či notebook.

K dispozícii bude aj psychologická podpora a samotné izby majú pohodlnú posteľ a priestor na prechádzky, nejde teda o klasickú väzenskú celu. Ľudí tam môžu zadržiavať proti ich vôli a musia sa riadiť pokynmi strážnikov. Rovnaké zariadenie ako v Šlezvicku-Holštajnsku chce zriadiť aj spolková krajina Sasko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok