Kontrola vychádzania cez SMS? Koaličné strany majú výhrady

TA3 TASR
1.2.2021 16:14

Koaličná strana SaS si nevie predstaviť technickú realizáciu zámeru sprísniť zákaz vychádzania formou SMS správ. Podľa predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej by bolo užitočnejšie, ak by sa zlepšilo dohľadávanie kontaktov. Proti kontrole cez SMS sú aj ďalšie koaličné strany.

Kontrola vychádzania cez SMS? Koaličné strany majú výhrady
TASR/AP (ilu)

Rezervy v iných opatreniach

"Stačí, keď si spomenieme, ako dopadlo prihlasovanie na očkovanie alebo trasovanie. Navyše, ak by sa mala každá jedna výnimka posudzovať individuálne, bolo by to personálne veľmi náročné. Ak by to bolo zautomatizované, stratilo by to, naopak, opodstatnenie," hovorí poslankyňa SaS. Ako však poznamenala, o návrhu nevie viac ako bolo prezentované v médiách.

Vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová si taktiež nevie predstaviť zavedenie kontroly prostredníctvom SMS. Takýto návrh mal byť podľa nej najskôr prerokovaný na koaličnej rade. "Máme ešte veľké rezervy v iných opatreniach. Nemusíme ísť hneď na najprísnejšiu a najdrastickejšiu kontrolu občanov, aby sa kontrolovalo vychádzanie cez SMS," skonštatovala vicepremiérka.

Minister zdravotníctva načrtol, že zákaz vychádzania by sa mohol sprísniť, a to formou SMS správ. "Ľudia si pošlú SMS vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať, a centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na tento úkon," uviedol.

Na koaličnej rade ešte návrh nezaznel

Vláda by mohla podľa Remišovej skôr zaviesť povinnosť nosiť respirátory v uzavretých priestoroch a distribuovať ich zadarmo seniorom, zraniteľným skupinám a tiež pozitívne testovaným. Premiéra a ministra zdravotníctva požiadala, aby sa zišla väčšia skupina odborníkov. A to vrátane tých, ktorí sa k vláde vyjadrujú kriticky. Mali by podľa nej odporučiť, ako pokračovať. "Končí sa totiž aj núdzový stav, o ktorom bude musieť vláda od 8. februára rozhodnúť," dodala.

Ani Sme rodina aktuálne nepodporuje návrh sprísniť zákaz vychádzania formou SMS, pretože dosiaľ nebol prerokovaný na koaličnej rade, uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára Michaela Jurcová.

"Takéto návrhy, ktoré sa v značnej miere dotýkajú kživota spoločnosti, je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára nevyhnutné najprv otvoriť na koaličnej rade," skonštatovala hovorkyňa. Dodala, že predčasná medializácia nebola najšťastnejším krokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok