Niekde už nový test netreba. Vláda spresnila zoznam okresov

TA3 TASR
1.2.2021 12:22

Vláda na svojom mimoriadnom rokovaní spresnila zoznam okresov, v ktorých nebude nutné po 3. februári preukazovať sa pri výnimkách zo zákazu vychádzania negatívnym testom na nový koronavírus vykonaným od 27. januára. V určenej skupine okresov nebude teda negatívny certifikát potrebný pri ceste do práce, na poštu či do banky, ale ani pri vyzdvihnutí si tovaru, sprevádzaní dieťaťa do školy či pobyte v prírode.

Podmienky niekde aktualizovali

Zmena uznesenia prichádza po tom, ako sa na základe definitívnych výsledkov prvého kola testovania zmenila mapa okresov s horšou a lepšou epidemiologickou situáciou. Zmenu s odobrením predsedu vlády Igora Matoviča avizoval na piatkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí v súvislosti s tým, že Bratislava a okres Nitra sa napokon dostali medzi červené okresy s horšími číslami (Bratislava dosiahla 1,3-percentnú, okres Nitra 1,01-percentnú pozitivitu).

Vzhľadom na nemožnosť uskutočniť zo dňa na deň opakované testovanie v rovnakom rozsahu Krajčí oznámil, že zmenou uznesenia zaradí medzi okresy, v ktorých sa nebude vyžadovať nový negatívny certifikát ako podmienka využitia výnimiek z lockdownu, aj Bratislavu a okres Nitra, rovnako ako okresy Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré sa na základe definitívnych výsledkov posunuli medzi tzv. zelené okresy s nižšou pozitivitou. V tejto skupine je podľa aktualizovaného uznesenia vlády teda nie 36, ale 38 okresov.

Výnimky platia naďalej

Výnimku zo zákazu vychádzania si možno uplatniť napríklad pri ceste do práce, obstaraní si nevyhnutných životných potrieb, ceste k lekárovi či na test na nový koronavírus. Výnimka platí pri ceste za blízkou osobou, ktorá je odkázaná na starostlivosť, na cestu do zahraničia a späť, cestu k výdajni tovarov, cestu na sobáš, pohreb či krst.

Výnimka platí aj pre tzv. zdravotnú vychádzku osôb starších ako 65 rokov alebo ŤZP osôb v kruhu do 1000 metrov od svojho bydliska (povolený je aj sprievod inej osoby). Do 1000 metrov od bydliska je tiež povolené vyvádzať psa alebo mačku, takisto je možné ísť so zvieraťom k veterinárovi. Výnimka sa vzťahuje aj na pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, cestu dieťaťa do školy, škôlky či za druhým rodičom.

Pokračovať sa má aj v nákupe testov

Zákaz sa neuplatňuje ani pri ceste na súdne pojednávanie, konanie orgánu činného v trestnom konaní či iného orgánu verejnej moci, ak konanie nemôže byť realizované distančne. Zákaz sa nevzťahuje ani na cestu na hromadné podujatie, ktorého prevádzku a organizovanie povolil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Uznesením vlády sa majú takisto vyčleniť finančné prostriedky pre subjekty vykonávajúce testovanie, pokračovať sa má takisto v nákupe antigénových testov, ministerstvo vnútra má v spolupráci s ďalšími rezortmi vydať manuál pre samosprávy týkajúci sa testovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok