Súd rozhodoval v kauze Mýtnik: Imrecze, Brhel a ďalší idú do väzby

TA3 TASR
1.2.2021 13:47

Exriaditeľ Finančnej správy SR František Imrecze, Peter Brhel, Jana Rovničanová a Milan Grega idú do väzby. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Dôvodom väzobného stíhania Františka Imreczeho je kolúzna a pokračovacia väzba, ozrejmil jeho obhajca Juraj Gavalec. "Podali sme sťažnosť, nestotožňujeme sa s tým," zdôraznil. Súd sa podľa neho stotožnil s tým, že obvinenie z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku nie je zadokumentované dôkazmi a "vychádza to skôr na machinácie pri verejnom obstarávaní, kde je trestná sadzba dva až osem rokov."

"Môj klient popiera obvinenie, nedopustil sa tohto trestného činu," zdôraznil Gavalec. Doplnil, že z jeho pohľadu chýba obvineniu veľa podstatných náležitostí. Obhajca vyhlásil, že voči rozhodnutiu podali sťažnosť. Rozhodovať bude teda Najvyšší súd.

František Imrecze bol na čele Finančnej správy do septembra 2018, keď sa po kauze colných podvodov rozhodol odísť z funkcie.

Do väzby poslal súd aj ďalších

Okrem Imreczeho rozhodol sudca o väzbe aj pre Milana Gregu, bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy. Aj v jeho prípade ide o kolúznu väzbu. Gregov advokát rovnako podal voči rozhodnutiu sťažnosť. "Dôvodom väzby u obvineného Milana G. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť," spresnila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Treťou osobou, o ktorej väzbe rozhodol Špecializovaný trestný súd, je Jana Rovničanová. Aj v jej prípade podal obhajca sťažnosť. Podľa neho sa  obvinená nemá k čomu priznať. "Podpísala, čo bolo pripravené štátom a prišlo k plneniu. Nevidí dôvody, že by tým niečo porušila," ozrejmil Biročák.

Nakoniec súd rozhodoval aj o Petrovi Brhelovi, ktorý bude taktiež stíhaný väzobne. "Dôvodom väzby u obvineného Petra B. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Súd neakceptoval návrh na preventívnu väzbu. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote," uviedla Kudjáková. Dodala, že sudca zároveň u tohto obvineného zamietol žiadosť o nahradenie väzby prevzatím záruky dôveryhodnou osobou, rovnako zamietol žiadosť o nahradenie väzby písomným sľubom a tiež žiadosť o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku rozhodoval o návrhu na väzobné stíhanie dovedna štyroch osôb zadržaných v rámci policajnej akcie Mýtnik. Imrecze, bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega a Jana Rovničanová, ktorá bola konateľkou firmy dodávajúcej colníkom informačné systémy, sú stíhaní za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, podnikateľ Peter Brhel za zločin prijímania úplatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok