Trump sa pripravuje na impeachment, mení svoj obranný tím

TA3 TASR
1.2.2021 07:38

Krátko pred spustením procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) v Senáte uskutočnil bývalý americký prezident Donald Trump zmeny v tíme svojich obhajcov. Jeho kancelária podľa svetových agentúr oznámila, že ho povedú "rešpektovaní procesní právnici" David Schoen a Bruce Castor.

Pôvodný tím sa rozpadol

Televízna stanica CNN predtým informovala, že predchádzajúci tím Trumpových obhajcov sa "prakticky rozpadol", pretože v ňom nakoniec nebude predpokladaných päť právnikov. Očakávalo sa, že ho povedú dvaja právnici z Južnej Karolíny Butch Bowers a Deborah Barbierová. Mali v ňom byť aj Josh Howard, Johnny Gasser a Greg Harris.

Dôvodom rozpadu pôvodného tímu boli podľa CNN rozdielne názory na obrannú stratégiu. Trump požadoval, aby sa opierala o jeho nepodložené obvinenia z volebných podvodov a nebola založená na spochybňovaní zákonnosti impeachmentu voči už niekdajšiemu prezidentovi.

Proces má začať čoskoro

Schoen a Castor sa podľa vyhlásenia Trumpovej kancelárie citovaného agentúrou DPA zhodli na tom, že proces voči Trumpovi je protiústavný. K tomuto názoru sa nedávno priklonilo aj 45 z 50 republikánskych senátorov, ktorí podporili návrh označujúci impeachment za protiústavný, pretože Trump už opustil svoju funkciu.

Očakáva sa, že proces v Senáte sa začne 9. februára. Predtým svoje písomné stanoviská predložia právnici exprezidenta a žalobcovia zo Snemovne reprezentantov.

Obvinený z "podnecovania k vzbure"

Ústavnú žalobu schválila demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov 13. januára, len týždeň pred koncom Trumpovho mandátu. Trump je obvinený z "podnecovania k vzbure" v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, keď jeho prívrženci vtrhli do Kongresu, ktorý práve potvrdzoval víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Násilnosti si vyžiadali päť ľudských životov a desiatky zranených.

Demokrati požadujú, aby bol Trump uznaný za vinného a bolo mu doživotne znemožnené obsadiť funkciu na federálnej úrovni. To by mu okrem iného zabránilo kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024. Stočlenný Senát, ktorý v procese impeachmentu plní úlohu súdu, musí žalobu schváliť dvojtretinovou väčšinou. K 50 demokratom by sa tak muselo pridať najmenej 17 republikánov, čo je nepravdepodobné.

V otázke, či je možné súdiť aj bývalého prezidenta, sa nezhodujú ani experti na americké ústavné právo. Trump je každopádne prvým americkým prezidentom, ktorý sa počas svojho mandátu dočkal dvoch ústavných žalôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok