Máme toho dosť, skandovali v Prahe. Protestovalo sa aj vo Viedni

TA3 TASR
31.1.2021 19:07

Ďalšia demonštrácia proti vládnym pandemickým opatreniam sa konala na Václavskom námestí v Prahe. Organizátori túto akciu na podporu slobody nazvali "Sme ľudia, nás nevypnete!" Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Máme toho dosť, skandovali v Prahe. Protestovalo sa aj vo Viedni
TASR/AP (ilu)

Žiadali odchod Babiša

Usporiadatelia k pozvánke na demonštráciu uviedli: "Diktát sa začína tam, kde sa končí sloboda! Sme v období, keď už ani nami volení poslanci nemôžu vyjadriť svoj názor. Nebudeme sa ďalej prizerať." Dodali, že podporujú čin poslanca Lubomíra Volného. Ten vystúpil na pódiu, rovnako ako český boxer Lukáš Konečný a zaspievať prišla Ilona Csáková. Na protest v hornej časti Václavského námestia sa zišli stovky ľudí s českými vlajkami a píšťalkami. Skandovali heslá o slobode a žiadali demisiu vlády premiéra Andreja Babiša. "Máme toho dosť, slobodu, slobodu!" zaznievali heslá z davu.

Na zhromaždení nemal takmer nikto rúško a ľudia nedodržiavali odstupy, napísali Novinky.cz. Na akcii bol prekročený povolený limit sto účastníkov, zdôraznil portál iDNES.cz. Ak počet ľudí na proteste porušuje súčasné vládne obmedzenia, polícia nahlási zvolávateľov príslušnému správnemu orgánu. Polícia riešila aj prípady ľudí bez rúšok na tvári, informovala hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová. Dodala, že akcia prebiehala až do konca v pokoji.

Poslanec Volný bol minulý týždeň na rokovaní Snemovne bez rúška, atakoval dokonca svojho kolegu, podpredsedu dolnej komory Tomáša Hanzela z ČSSD. Za svoje správanie ho odvliekli z rokovacej miestnosti, pripomenul kauzu portál iDNES.cz.

Pochodovali k parlamentu

Približne 5000 ľudí protestovalo uliciach Viedne proti karanténnym opatreniam, ktoré majú obmedziť šírenie novéhokoronavírusu. Demonštráciu zorganizovala Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Množstvo z účastníkov protestu ignorovalo nariadenia vlády týkajúce sa zakrývania dýchacích ciest či dodržiavania rozstupov. Medzi demonštrantmi sa údajne nachádzali aj neonacisti a policajní provokatéri. Dav protestujúcich sa odmietal rozísť a pochodovaním k budove parlamentu demonštranti zablokovali dopravu. Polícia vzápätí zasiahla a niektorých z nich zadržala.

Rakúska polícia zakázala väčšinu demonštrácií, ktoré sa počas tohto víkendu mali konať vo Viedni - vrátane protestu, ktorý zorganizovala strana FPÖ. Zo 17 ohlásených demonštrácií zakázala polícia celkovo 15. Dôvodom bolo podľa úradov riziko prenosu nových variantov koronavírusu a nemožnosť trasovať kontakty účastníkov protestu. Ako sa navyše podľa polície ukázalo v minulosti, účastníci podobných akcií nedodržiavali povinné rozstupy a nemali na sebe ani ochranné rúška.

Popredný predstaviteľ strany FPÖ a exminister vnútra Herbert Kickl v súvislosti so zákazom konania protestných zhromaždení v sobotu uviedol, že ide o "bezprecedentnú cenzúru". V Rakúsku platí od 26. decembra tretí celoštátny lockdown, pričom krajina zavádzala prísnejšie pravidlá vstupu na svoje územie, prevažne s cieľom odradiť od príchodu lyžiarov.

Verejnosť však v uplynulých týždňoch opakovane prekvapili správy o medzerách v prijatých predpisoch, ktoré sa často týkajú práce alebo tréningov. Hoci "radoví" lyžiari nemôžu prenocovať v lyžiarskych strediskách, ohniská nákazy koronavírusom sa objavili na kurzoch pre inštruktorov lyžovania, ktoré zostali povolené pre návštevníkov z celej Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok