Ostrý duel Fica a Remišovej v TA3: Slová o gestape aj slabom premiérovi

TA3 TASR
31.1.2021 11:36

Predseda Smeru-SD Robert Fico trvá na tom, že zatýkanie zo strany NAKA i zadržanie exšéfa Finančnej správy Františka Imreczeho bolo politickou objednávkou. V našej relácii V politike uviedol, že ide o gestapácke praktiky. Koalíciu viní z kriminalizácie opozície, vláda sa vraj rozpadá a nevie, čo má robiť. Líderka strany Za ľudí vládu bráni, podľa nej sa darí čistiť Slovensko od korupcie. Ficove útoky považuje za vyhrážky.

Fico verzus Remišová

"To, čo sa deje, je na politický pokyn," reagoval Robert Fico na otázku o zadržaní bývalého riaditeľa Finančnej správy Františka Imreczeho. Podľa neho ide zo strany vyšetrovateľov NAKA o politickú objednávku, premiér Igor Matovič vraj dopredu vie, čo sa bude diať. "Obvinení sú vydieraní dĺžkou väzby a prepadnutím majetku," uviedol v relácii V politike.

"Chceme vzniesť oficiálny protest v mene všetkých ľudí na Slovensku proti týmto gestapáckym metódam, ktorých sme svedkami," povedal Fico a poukázal na postup polície pri piatkovej akcii Mýtnik. Podotkol, že to nebolo potrebné, lebo všetci zadržaní by dobrovoľne prišli vypovedať, ak by ich o to požiadali. Kritizoval i vystúpenie prokurátorov, ktorí sa podľa neho len snažili presvedčiť verejnosť, že viacerí zadržaní nie sú vo väzbe len na základe výpovede takzvaných kajúcnikov.

Robert Fico v ostrom dueli obvinil vládu z očierňovania opozície, podľa Veroniky Remišovej len šíri klamstvá a hoaxy.

Veronika Remišová reagovala s tým, že ide o vyhrážky. "Táto vláda dostala mandát na to, aby očistila Slovensko," uviedla. Ficove tvrdenia o politických väzňoch odmieta, podľa nej ide o nominantov Smeru, ktorí končia vo väzení. "Urážate pamiatku skutočných politických väzňov," oponovala predsedníčka strany Za ľudí. Poukázala na to, že z 18 zadržaných sa desať priznalo. "Buď ste boli taký slabý premiér, keď najvyšší štátny úradník, šéf finančnej správy, je obviňovaný z takýchto činov, alebo ste to vedeli, len ste to kryli," dodala. Robert Fico v ostrom dueli obvinil vládu z očierňovania opozície, podľa Veroniky Remišovej len šíri klamstvá a hoaxy.

O novom šéfovi polície

Veronika Remišová odmietla, že má vláda svojich ľudí vo vedení orgánov činných v trestnom konaní. Pripomenula, že nový šéf polície Peter Kovařík pôsobil na Úrade vlády SR za čias Fica. Verí, že bude riadiť políciu nezávisle, nestranne a policajti budú mať voľné ruky. Pripomenula tiež, že generálneho prokurátora Maroša Žilinku zvolili aj hlasmi opozície a vo vedení NAKA ostáva nominant exprezidenta polície Milana Lučanského.

Fico poznamenal, že systém výberu šéfa polície je nastavený tak, že keby Kovaříka vláda vo funkcii nechcela, nebol by tam. "Držím mu palce, považujem ho za korektného človeka, ale čo má policajný prezident s vyšetrovaním konkrétnych trestných činov," poznamenal v súvislosti s Kovaříkom.

Pandémiu vraj nezvládajú

Na otázku o predlžovaní núdzového stavu Remišová reagovala, že pokiaľ bude situácia s pandémiou nového koronavírusu zlá, zrejme sa bude predlžovať. O ďalšom postupe by sa podľa nej malo rozhodnúť po odbornej debate s epidemiológmi a konzíliom odborníkov. "Núdzový stav vôbec nepotrebujeme v tejto krajine," reagoval Fico s tým, že slúži vláde len na obmedzovanie ľudských práv. Vláda podľa neho nezvláda pandémiu. Namieta i jej kroky pri plošnom testovaní voči samosprávam.

V súvislosti s očkovaním Fico poznamenal, že kampaň vlády je orientovaná len na pozitívne stránky vakcinácie. Trvá na tom, že by malo byť očkovanie dobrovoľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok