Black Lives Matter nominovali na Nobelovu cenu mieru

TA3 TASR
30.1.2021 20:45

Hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré nabralo na sile po zastrelení neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda policajtom v USA, je navrhnuté na Nobelovu cenu mieru. V sobotu to oznámil nórsky poslanec Petter Eide.

Black Lives Matter nominovali na Nobelovu cenu mieru
TASR/AP

Hnutie Black Lives Matter, ktoré vzniklo v Spojených štátoch v roku 2013, začalo hýbať spoločnosťou najmä v máji 2020, keď Afroameričan Floyd zomrel pri zatýkaní. Belošský policajt mu kľačal na krku osem minút napriek tomu, že ho Floyd prosil, aby povolil, lebo nemôže dýchať. Prípad vyvolal protesty v USA, ktoré sa následne preniesli do sveta.

"Toto hnutie sa stalo jedným z najsilnejších celosvetových hnutí, ktoré žiadajú nápravu v rasovej nespravodlivosti," povedal nórsky socialistický zákonodarca Eide, ktorý navrhol BLM na Nobelovu cenu. "Rozšírilo sa do mnohých, mnohých krajín... a podarilo sa mu pritiahnuť pozornosť na to, že je dôležité bojovať proti rasovej nespravodlivosti," dodal poslanec.

Kandidátov na rôzne Nobelove ceny môžu navrhovať desaťtisíce ľudí, od poslancov a ministrov z rôznych krajín až po laureátov Nobelových cien a uznávaných vedcov. Konečný termín je v nedeľu. Na Nobelovu cenu mieru bol navrhnutý aj kontroverzný zakladateľ stránky WikiLeaks a whistleblower Julian Assange, bývalý prezident USA Donald Trump, organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc a trojica bieloruských opozičných líderiek vedených Sviatlanou Cichanovskou. Nositeľov Nobelových cien oznámia začiatkom októbra. Posledná Nobelova cena mieru išla Svetovému potravinovému programu, ktorý patrí pod OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok