Otvorili centrum na kontrolu dodržiavania mieru v Náhornom Karabachu

TA3
30.1.2021 16:33

V Azerbajdžane otvorili rusko-turecké centrum, ktoré bude slúžiť na kontrolu dodržiavania prímeria v Náhornom Karabachu. Obe krajiny v ňom budú mať približne 60 ľudí. Pokoj zbraní budú monitorovať najmä bezpilotné lietadlá.

Rusko-turecké centrum na kontrolu prímeria v Náhornom Karabachu začalo v sobotu svoju prevádzku - takmer tri mesiace po tom, ako Arménsko a Azerbajdžan na území Karabachu zastavili boje. Centrum sa nachádza v okrese Agdam na území Azerbajdžanu neďaleko Náhorného Karabachu. Na otvorení sa zúčastnil azerbajdžanský minister obrany Zakir Hasanov a námestníci ministrov obrany Turecka a Ruska.

Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení všetkých bojov v Náhornom Karabachu. Vznik monitorovacieho centra je súčasťou tejto dohody o prímerí, ktorú sprostredkovalo Rusko. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že centrum bude zbierať, zhromažďovať a overovať informácie o dodržiavaní prímeria. Každá z týchto dvoch krajín (Rusko a Turecko) do centra vyšle do 60 vojakov a budú v ňom umiestnené aj bezpilotné lietadlá.

Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sa obnovili 27. septembra 2020, keď sa Azerbajdžan a Arménsko navzájom obvinili z ozbrojených provokácií. Následné boje si vyžiadali obete na životoch, aj z radov civilistov, zranených a materiálne škody. Náhorný Karabach sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane a je medzinárodne neuznaným štátom. Okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok