Situácia sa podľa Krajčího zlepšuje. Počet úmrtí však vzrástol

TA3 TASR
29.1.2021 17:48

Sme na tom lepšie. Epidemická situácia na Slovensku sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zlepšuje, najmä čo sa týka pozitivity PCR testov. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii. Slovensko je na tom lepšie aj v porovnaní s inými štátmi.

Nedarí sa znižovať počet hospitalizovaných

Epidemická situácia sa v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na druhej strane, nedarí sa znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach. Minister informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo v SR k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). "Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83.301 na 232.343," dodal minister.

Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511. V priebehu siedmich dní sa zvýšil aj priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107. Minister takisto poukázal na to, že kritickými oblasťami v rámci sedemdňovej incidencie sú okresy Hlohovec, Trnava, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Košice, Turčianske Teplice i Bratislava. Z hľadiska výjazdov záchranárov sú na tom najhoršie v Nitrianskom kraji, Košickom a Bratislavskom kraji.

Bratislava a Nitra patria k horším

Okresy Bratislava a Nitra s výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom. Krajčí však v piatok avizoval, že uznesenie vlády sa zmení tak, aby obyvatelia nepotrebovali po 3. februári potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19. Ľudí však vyzval, aby sa testovali. Situácia v miestnych nemocniciach je podľa ministra vážna. Dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný test.

V Bratislave je podľa Krajčího pozitivita 1,3 %, čo znamená že v rámci zamorenosti jej patrí 25. pozícia, čo sa prejavilo aj v nemocniciach. Sever Slovenska sa stabilizoval, Žilinský a Prešovský kraj sú na tom "relatívne stabilne".

Mobilita podľa šéfa slovenského zdravotníctva mierne rastie, ale nie výrazne. Riziková je podľa neho najmä MHD, v ktorej odporúča nosiť respirátor. Najlepšie je podľa neho nekomunikovať vo verejnej doprave a neodporúča ani telefonovanie.

Predpokladá, že núdzový stav obnovia

Krajčí predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19.

Nemôže nikto poprieť, že ochorenia ako tetanus, osýpky či záškrt patria v krajinách EÚ prakticky do minulosti, povedal na tlačovej besede profesor Vladimír Krčméry. Podľa neho, vakcína chráni aj pred preťažením zdravotníctva, a takisto znižuje mortalitu na iné ochorenia.

Podľa riaditeľky komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Jany Pôbišovej, rezort začal s vakcinačnou kampaňou už v polovici vlaňajška. Ako uviedla, pandémiu sprevádzajú najmä dezinformácie, ktoré sa rezort snaží informovaním vyvracať. Facebooková stránka rezortu je po Polícii SR podľa nej druhou najsledovanejšou inštitúciou. Verejná mienka o vakcínach sa podľa nej postupne mení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok