Janukovyča obvinili z velezrady, poškodil suverenitu Ukrajiny

TA3 TASR
29.1.2021 13:16

Ukrajinský Národný úrad pre vyšetrovanie obvinil bývalého prezidenta Viktora Janukovyča z velezrady za to, že v roku 2010 podpísal s Ruskom tzv. Charkovské dohody. Píše o tom agentúra TASS s odvolaním na štvrtkové vyhlásenie uvedeného úradu.

Janukovyča obvinili z velezrady, poškodil suverenitu Ukrajiny
TASR/AP

"Dňa 28. januára vyšetrovatelia Národného úradu pre vyšetrovanie v spolupráci s prokurátorom ukrajinskej generálnej prokuratúry vypracovali písomné vyhlásenie o podozrení z velezrady voči bývalému prezidentovi Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení NBR. Zástupcovia Ukrajiny a Ruska podpísali 21. apríla 2010 v Charkove dohodu o predĺžení prenájmu sevastopolskej základne ruskej čiernomorskej flotily na Kryme.

Zástupcovia Ukrajiny a Ruska podpísali 21. apríla 2010 v Charkove dohodu o predĺžení prenájmu sevastopolskej základne ruskej čiernomorskej flotily na Kryme.

Podľa dokumentov bola dohoda uzavretá na 25 rokov výmenou za zníženú cenu ruského zemného plynu. Po udalostiach na Kryme v roku 2014 podpísal ruský prezident Vladimir Putin zákon, ktorým sa štyri dohody s Ukrajinou o čiernomorskej flotile ukončujú.

Podľa vyšetrovania to poškodilo suverenitu, územnú celistvosť a nedotknuteľnosť Ukrajiny. Predtým bol Janukovyč uznaný za vinného z velezrady a napomáhania pri plánovaní, príprave, začatí a vedení agresívnej vojny. Bol odsúdený na 13 rokov väzenia v neprítomnosti.

Jeho právni zástupcovia sa proti tomuto rozhodnutiu opakovane odvolali. Janukovyč svoju vinu popiera a považuje rozsudok za nelegitímny. Okrem toho sa voči nemu vedie trestné konanie v súvislosti s udalosťami na Majdane z 18.-20. februára 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok