Po očkovaní zomrelo viacero ľudí, agentúra súvis s vakcínou odmieta

TA3 TASR
29.1.2021 11:03

Vakcína proti COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech nemá žiadnu súvislosť s nahlásenými úmrtiami po zaočkovaní a neboli zistené ani jej ďalšie nové vedľajšie účinky. Uviedla to na svojom twitterovom účte Európska agentúra pre liečivé prípravky (EMA).

Po očkovaní zomrelo viacero ľudí, agentúra súvis s vakcínou odmieta
TASR/AP (ilu)

"Získané údaje sú v súlade so známym bezpečnostným profilom vakcíny, neboli zistené nijaké nové vedľajšie účinky," uvádza sa v tlačovej správe. Z jej textu vyplýva, že správy o príležitostných závažných alergických reakciách nepresahovali rámec toho, čo sa už o tomto "známom vedľajšom účinku" zistilo predtým.

EMA zároveň upozornila, že odborníci z jej bezpečnostného výboru sa zaoberali úmrtiami, ktoré boli spájané s vakcínou od Pfizeru/BioNTechu, vrátane viacerých prípadov smrti starších zaočkovaných ľudí. Agentúra dospela k záveru, že pri týchto úmrtiach nebola preukázaná súvislosť s očkovacou látkou Comirnaty a tieto ojedinelé prípady nie sú dôvodom na obavy o bezpečnosť uvedenej očkovacej látky.

Viaceré európske krajiny (Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko, Švédsko) hlásili úmrtia ľudí, ktorí predtým dostali injekciu od Pfizeru/BioNTechu, EMA však nezistila priame väzby medzi týmito úmrtiami a vakcínou. "Výhody vakcíny Comirnaty v prevencii proti covidu naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami a neexistujú nijaké odporúčané zmeny týkajúce sa použitia tejto vakcíny," odkázala EMA.

Lieková agentúra, ktorá v decembri schválila používanie vakcín Comirnaty a Moderna, by mala v piatok oznámiť aj schválenie licencie pre vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok