Napriek odbornosti by mal Mikas odstúpiť, reaguje Hlas-SD

TA3 TASR
28.1.2021 21:31

Hlavný hygienik SR Ján Mikas by mal zo svojej funkcie okamžite odísť. V reakcii na vyjadrenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku to vyhlásila mimoparlamentná strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD. Strana skonštatovala, že tak, ako máme úctu k odbornosti, treba mať aj elementárnu úctu k ústave a právnemu štátu.

Napriek odbornosti by mal Mikas odstúpiť, reaguje Hlas-SD
TASR/Jaroslav Novák

"Strana Hlas-SD je presvedčená, že je to vzdelaný a fundovaný odborník, ktorý však nedokázal odolať absolútne neprijateľným politickým objednávkam vládnej koalície. Jeho rozhodnutia pustiť do parlamentu pozitívne testovaných vládnych poslancov alebo udeliť papalášsku výnimku vicepremiérovi Holému na jeho cesty za rodinou do Veľkej Británie, boli podľa generálneho prokurátora protizákonné. Zároveň sme presvedčení, že predstavovali závažné zdravotné a bezpečnostné riziko pre slovenských občanov," uviedla strana.

Generálny prokurátor vo štvrtok informoval, že Úrad verejného zdravotníctva SR porušil dvoma vyhláškami zákon. Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom Národnej rady SR rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe. Porušenie vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok