Izrael začne očkovať tridsiatnikov, prví prídu na rad už v piatok

TA3 TASR
28.1.2021 14:51

V Izraeli začnú už tento týždeň očkovať proti chorobe COVID-19 aj ľudí vo veku od 35 rokov. Vo štvrtok to oznámil tamojší generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Hezi Levy.

Izrael začne očkovať tridsiatnikov, prví prídu na rad už v piatok
TASR/AP

Židovský štát už predtým avizoval, že plánuje zaočkovať všetkých svojich obyvateľov do jari tohto roka, a podľa oficiálnych údajov je na dobrej ceste tento záväzok splniť. Dosiaľ zaočkovali už viac ako štvrtinu z celkovej 9,3-miliónovej populácie krajiny. Spomínaná veková skupina sa bude môcť dať zaočkovať od piatka.

Izrael má však aj naďalej veľmi vysokú mieru nákazy, okrem iného v dôsledku toho, že ultraortodoxné židovské komunity ignorujú epidemiologické opatrenia a dostávajú sa do konfliktov s políciou, ktorá sa ich pokúša uplatňovať. Každý deň v krajine pribudne približne 8000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

V Izraeli v súčasnosti platí už tretí lockdown, ktorý úrady tento týždeň ešte sprísnili, keď zrušili takmer všetky medzinárodné letecké spoje do krajiny i z krajiny. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť zavlečeniu ďalších variantov vírusu SARS-CoV-2. Podľa oficiálnych informácií vyvolala mutácia prvýkrát objavená koncom minulého roka v Anglicku až 40 percent nových prípadov nákazy. Židovský štát podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa dosiaľ zaznamenal vyše 621 590 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 4600 súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok