Zemetrasenie v okrese Prievidza vystrašilo ľudí

TA3 TASR
28.1.2021 10:32

Vo štvrtok ráno pocítili obyvatelia Handlovej a ďalších častí okresu Prievidza zemetrasenie.

Zemetrasenie v okrese Prievidza vystrašilo ľudí
SITA/AP

Na Slovensku zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej. Pre TASR to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Celkovo dostali seizmológovia 35 dotazníkov od ľudí, ktorí zemetrasenie pocítili. Otrasy hlásia napríklad z Prievidze, Novák, Žiaru nad Hronom aj Banskej Bystrice. "Hĺbka zemetrasenia bola tri kilometre," priblížil Csicsay.

Ako pre náš portál uviedla čitateľka ta3.com, zemetrasenie v Handlovej pocítili približne o 9:18 hod. Ľudia podľa jej slov ostali zaskočení a najskôr nevedeli, čo sa deje.

Zemetrasenie sa obišlo bez škôd

"Viacerí obyvatelia najmä v lokalite Novej Lehoty mohli otrasy cítiť, avšak takéto lokálne zemetrasenie nespôsobuje žiadne škody. Otrasy s podobnou magnitúdou sa vyskytujú vo viac ako 100.000 prípadoch za rok," ozrejmila hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová.

Škody či výjazdy v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali ani hasiči, potvrdil pre TASR hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Išlo o silné zemetrasenie

Ani prievidzská miestna samospráva neeviduje škody, uviedol hovorca mesta Michal Ďureje. "Paradoxne, necítili sme to priamo v centre mesta, obyvatelia zo sídlisk Zapotôčky a Kopanice nám hlásili, že pravdepodobne došlo k zemetraseniu. Samozrejme, nevedeli, o čo ide. Až krátko po 9.30 h sme sa dopátrali k oficiálnym informáciám, že išlo o zemetrasenie v našom regióne," priblížil Ďureje s tým, že otrasy cítili i v blízkej obci Sebedražie.

Samospráva podľa neho zaznamenala niekoľko telefonátov na mestský úrad či operačnú linku mestských policajtov, v rámci ktorej išlo až o niekoľko desiatok volaní. "Ľudia vnímali, že sa pohol gauč v obývačke rodinného domu, druhý človek padol zo stoličky. Podľa vyjadrení, z ktorých vychádzame, išlo o silné zemetrasenie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok