KDH: Malých podnikateľov ohrozuje nepreplácanie faktúr

TA3, TASR
26.9.2012 11:15

Opoziční poslanci za KDH chcú zlepšiť platobnú disciplínu generálnych dodávateľov pri verejných zákazkách voči malým firmám a živnostníkom, ktorí sú ich subdodávateľmi, aby sa nestávalo, že malým podnikateľom nezaplatia za vykonanú prácu či dodaný tovar.

Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka tak predkladajú na rokovanie parlamentu návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní.

Malí podnikatelia či živnostníci sa totiž podľa KDH pre nedostatočnú platobnú disciplínu generálnych dodávateľov dostávajú do existenčných problémov. "Situácia sa rapídne zhoršila po prepuknutí krízy v roku 2008, keď sa výrazne predĺžila doba splatnosti faktúr," opísal na dnešnom krátkom brífingu v NR SR jeden z predkladateľov zákona Ján Hudacký.

Podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska je dnes každá desiata faktúra splácaná v dlhšom období ako tri mesiace. "To sú hrozivé čísla. Firmy sa tak dostávajú do insolventnosti," uviedol Hudacký.

KDH navrhuje, aby každej platbe medzi obstarávateľom, obyčajne verejnou inštitúciou, a generálnym dodávateľom predchádzalo splnenie záväzkov medzi generálnym dodávateľom a jeho subdodávateľmi. V prípade, že by generálny dodávateľ tieto záväzky neplnil, zastavili by sa mu platby z verejných zdrojov.

Mohlo by to viesť až k úplnému ukončeniu zmluvného vzťahu a spoločnosť by bola zaregistrovaná v zozname firiem, ktoré majú obmedzený prístup pre verejné obstarávanie tovarov a služieb.

"Rád by som apeloval na poslancov vládnej strany Smer-SD aj na ministrov, ktorí riešia takýto problém, aby podporili tento návrh zákona," podotkol Hudacký. Plní sa ním podľa neho aj cieľ, ktorý si dala tiež vládna strana, a to je podpora zamestnanosti a hospodárskeho rastu.

Záznam z tlačovej besedy KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok