Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Antikoncepčný gél zabíja spermie a vírusy, no zvyšuje aj libido

Antikoncepčný gél zabíja spermie a vírusy, no zvyšuje aj libido
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prečo používať tri samostatné produkty, keď by to mohol všetko zvládnuť len jeden? To je myšlienka nového experimentálneho antikoncepčného gélu, ktorý v jednej formulácii kombinuje spermicíd, antivírusové činidlo a zosilňovač libida.

Novo vyvinutý netoxický takzvaný „tri-funkčný gél“ je dielom tímu vedcov zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne. Skladá sa z polymérneho základu karbomérovej kyseliny akrylovej, do ktorého sa pridáva antikoncepčný gossypol, antivírusové liečivo tenofovir a nitroglycerín na stimuláciu prietoku krvi do genitálií.

Počas laboratórnych testov in vitro sa zistilo, že vzorka gélu obsahujúceho 10 mikrogramov gossypolu na mililiter zabije 100 percent spermií prasaťa do 30 sekúnd. Aj keď boli použité nižšie koncentrácie gossypolu, gél stále eliminoval všetky spermie v priebehu 180 sekúnd. Ďalšie experimenty ukázali, že gél inhiboval lentivírus (jeden typ z neho je aj HIV), pričom nepoškodil epiteliálne vaginálne bunky.

Vzorka trifunkčného gélu.

Jeho antikoncepčný účinok bol testovaný rozdelením celkom 18 samíc potkanov do troch skupín. Gél sa aplikoval na vagíny jednej skupiny, zatiaľ čo inej skupine sa podal komerčne dostupný gél obsahujúci spermicíd nonoxynol9, pričom tretia skupina slúžila ako kontrolná a nedostávala žiadnu antikoncepciu. Po párení s krysími samcami sa ukázalo, že pri trifunkčnom géli sa v skupine neprejavilo žiadne otehotnenie, zatiaľ čo nonoxynolová skupina mala jedno a kontrolná skupina až šesť.

Navyše, keď sa gél aplikoval na penisy potkaních samcov, zistilo sa, že zvieratá sa párili častejšie a rýchlejšie dosiahli erekciu.