Gašparovič sa stretol s Obamovcami a vystúpil v OSN

SITA
26.9.2012 10:53

Afganistan ostáva pre Slovensko najvyššou vojenskou zahraničnou operačnou prioritou. Vo všeobecnej rozprave 67. zasadania Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to v utorok 25. septembra povedal slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Gašparovič sa stretol s Obamovcami a vystúpil v OSN
SITA

Afganistan ostáva pre Slovensko najvyššou vojenskou zahraničnou operačnou prioritou. Vo všeobecnej rozprave 67. zasadania Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to v utorok 25. septembra povedal slovenský prezident Ivan Gašparovič. "Naše jednotky zotrvajú v Afganistane dovtedy, kým to bude nevyhnutné," uviedol vo svojom vystúpení. Bezpečnosť a stabilita závisia podľa prezidenta aj od stabilnej ekonomiky. "Preto chceme zvýšiť našu pomoc aj v oblasti rozvojovej pomoci. Afganistan ostáva jedným z troch prioritných prijímateľov slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci," vyhlásil.

Gašparovič na pôde OSN pripomenul, že Slovensko vníma vážne svoju morálnu povinnosť pomáhať rozvojovým krajinám a krajinám v núdzi. "Napriek napätému rozpočtu Slovensko každý rok zvyšuje celkový príspevok na zahraničnú rozvojovú pomoc," tvrdil prezident. Slovensko podľa neho ako donorská krajina prispieva svojím dielom k riešeniu naliehavých problémov globálneho rozvoja.

Prezident vyjadril ľútosť nad tisícami obetí konfliktu v Sýrii. "Preto sa Slovenská republika pripojila k iniciatíve, aby vyšetrovanie najzávažnejších trestných činov podľa medzinárodného práva spáchaných v Sýrii vyšetroval Medzinárodný trestný súd," ozrejmil prezident. Podľa Gašparovičových slov prvoradá zodpovednosť za ochranu svojich obyvateľov je vždy vecou vlády a demokratických inštitúcií štátu. "Ak neexistujú alebo sú ohrozené, je našou spoločnou povinnosťou hľadať riešenia pre nápravu," upozornil.

Gašparovič vo svojom vystúpení taktiež uviedol, že Slovensko je pripravené spolupracovať s partnermi s cieľom maximálne zefektívniť fungovanie OSN v ekonomickej, sociálnej, environmentálnej a ďalších oblastiach. "Podporujeme posilnenie Hospodárskej a sociálnej rady a zefektívnenie jej spolupráce s Valným zhromaždením OSN a ďalšími aktérmi v rámci systému OSN," povedal.

Slovensko je podľa Gašparoviča hlboko oddané princípom OSN definovaným v Charte. "Globálne bezpečnostné hrozby, hospodárske, ekologické, sociálne nepoznajú hranice a sú natoľko silné, že žiadna krajina, žiadna regionálna organizácia na ne nedokáže samostatne efektívne reagovať, ani sa pred nimi účinne brániť," dodal slovenský prezident.

Stretol sa aj s manželmi Obamovcami

Slovenský prezident sa v New Yorku počas recepcie podávanej prezidentom USA na počesť vedúcich delegácií stretol so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok