Vakcína má mať u seniorov mizivú účinnosť. AstraZeneca to popiera

TA3 ČTK
26.1.2021 12:13

Britsko-švédska farmaceutická firma AstraZeneca poprela správy nemeckých médií, podľa ktorých má jej vakcína proti Covidu-19 u ľudí nad 65 rokov len osempercentnú účinnosť. Informácia, ktorú zverejnili bulvárne noviny Bild a ekonomický denník Handelsblatt, je podľa firmy "úplne nepravdivá".

Vakcína má mať u seniorov mizivú účinnosť. AstraZeneca to popiera
SITA/AP

Tretia očkovacia látka

Vakcínu proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvinula firma AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou, by mala Európska agentúra pre liečivé prípravky v piatok doporučiť na podmienečné schválenie pre unijný trh. Pokiaľ by prípravok následne dostal zelenú aj od Európskej komisie, bol by po vakcínach konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna treťou očkovacou látkou proti Covid-19 schválenou pro núdzové použitie v EÚ.

Bild a Handelsblatt s odvolaním sa na zdroje z vlády kancelárky Angely Merkelovej uviedli, že vakcína firmy AstraZeneca má v skupine ľudí nad 65 rokov len osempercentnú účinnosť. Podľa Bildu dokonca EMA v piatok doporučí vakcínu len pre skupiny ľudí pod 65 rokov. Seniori sú pritom v súčasnej pandémii hlavnou rizikovou skupinou.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn odmietol špekulácie médií komentovať. Jeho ministerstvo uviedlo, že doterajšie dáta nenaznačujú osempercentnú účinnosť vakcíny u seniorov.

Názor vedcov

AstraZeneca špekulácie o nízkej účinnosti svojej vakcíny u starších ľudí odmietla. Upozornila okrem iného na to, že v Británii je jej vakcína už podmienečne schválená a to aj pre skupinu ľudí nad 65 rokov. Firma odkázala aj na štúdiu zverejnenú koncom roka v medicínskom časopise The Lancet, podľa ktorej vyvoláva vakcína silnú imunitnú reakciu aj u starších ľudí.

Vedci v článku píšu však aj to, že bude ešte potrebný ďalší výskum, aby sa preukázala účinnosť v skupine starších ľudí, ktorí sú obzvlášť ohrození. Ich podiel medzi účastníkmi klinických testov bol totiž relatívne nízky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok