Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špongiový aerogél premení molekuly vo vzduchu na pitnú vodu

Špongiový aerogél premení molekuly vo vzduchu na pitnú vodu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Extrahovanie vody zo vzduchu, akokoľvek to znie fantazijne, sa formuje ako potenciálna súčasť riešenia zabezpečenia vody na Zemi. Tím vedcov zo Singapurskej národnej univerzity (NUS) predložil sľubný príklad tohto typu technológie a demonštroval špongiový aerogél, ktorý premieňa vzdušné molekuly vody na pitnú kvapalinu bez potreby zdroja energie alebo pohyblivých častí.

Pojem vyžmýkania vody z atmosféry predstavuje oblasť vedeckého výskumu, v ktorej bolo zaznamenaných pomerne veľa aktivít. Tieto typy technológií môžu mať podobu sofistikovaných zariadení, ktoré fungujú ako skleníky na solárny pohon a uvoľňujú zachytené vodné pary, alebo môžu byť umiestnené ako siete v púšti, kde zhromažďujú vlhkosť z hmly, ktorá sa šíri z mora.

Nový materiál vytvorený inžiniermi z NUS sa javí tiež ako pomerne jednoduché riešenie. Aerogél je tvorený dlhými polymérmi kombinovanými s takzvanou kovovo-organickou kostrou, čo sú pórovité štruktúry, ktoré sú pre svoju neuveriteľne veľkú plochu vysoko cenené v mnohých oblastiach výskumu.

Výskumný tím, ktorý stojí za novým aerogélom, ktorý zhromažďuje vodu zo vzduchu, profesorka Ho Ghim Wei (vľavo), Dr. Gamze Yilmaz (v strede) a Dr. Fan Lu Meng (vpravo).

Tento hybridný materiál ponúka tú správnu chemickú štruktúru na nepretržité priťahovanie a odpudzovanie vody. V praxi to znamená, že aerogél môže autonómne zhromažďovať molekuly vody zo vzduchu, kondenzovať ich na kvapalinu a potom ju uvoľňovať, podobne ako špongia, hoci na uvoľnenie zhromaždeného nákladu sa nemusí stláčať. Výkon materiálu sa zvyšuje pri vystavení slnečnému žiareniu, ktoré podporuje jeho vodoodpudivé schopnosti a umožňuje mu premeniť 95 percent absorbovanej pary na tekutú vodu.

Novo vyvinutý aerogél je schopný premeniť molekuly vo vzduchu na kvapalnú vodu.

Počas laboratórnych testov bol tím schopný preukázať nepretržitú prevádzku materiálu po dobu 1 440 hodín, pričom voda, ktorú vyrobil, zodpovedala normám pitnej vody stanoveným Svetovou zdravotníckou organizáciou. Vedci tvrdia, že vo vlhkých podmienkach môže 1 kg materiálu vyprodukovať 17 litrov vody za deň. Keďže aerogél údajne neváži takmer nič, na jeho umiestnenie bude možno potrebné vyhradiť veľký priestor, ak má zberať takéto objemy.

Vedci poukazujú na jednoduchosť dizajnu, pretože na to, aby materiál fungoval, nepotrebuje slnečné svetlo ani elektrinu. Neobsahuje ani žiadne pohyblivé časti, čo je jeho výhoda oproti iným zariadeniam na zachytávanie vody. Tím teraz hľadá obchodných partnerov na urýchlenie vývoja technológie.