Tisíce protestujúcich Španielov rozohnal až tvrdý zásah polície

TASR
26.9.2012 01:38

Tisíce Španielov sa dnes v Madride zúčastnili na protestnom pochode proti úsporným opatreniam vlády premiéra Mariana Rajoya, na ktorom vyzývali na "skutočnú demokraciu" a na rezignáciu vlády.

Tisíce protestujúcich Španielov rozohnal až tvrdý zásah polície
SITA

Demonštranti smerovali k budove parlamentu, kde poslanci rokovali na plenárnom zasadnutí. Polícia zadržala muža pokúšajúceho sa preliezť cez kovovú bariéru, ktorú polícia postavila, aby zablokovala prístup k budove. Asi 1500 policajtov bolo rozmiestnených v centre mesta, ulice vedúce k parlamentu obsadili bezpečnostné sily.

Neprichádza do úvahy, že by vláda povolila demonštrantom "obkľúčiť či obsadiť parlament", citovala tlačová agentúra DPA predstaviteľku Ľudovej strany Cristinu Cifuentesovú. Skupiny, ktoré protest zorganizovali, obviňujú Rajoya, že sa spreneveril sľubom zo svojej predvolebnej kampane.

Premiér čelí narastajúcemu hnevu pre úsporné opatrenia, ktoré majú zredukovať rozpočtový deficit a odvrátiť čerpanie rozsiahlej medzinárodnej pomoci. Očakáva sa, že výkonnosť španielskej ekonomiky tento rok klesne o približne dve percentá, zatiaľ čo nezamestnanosť vzrástla na takmer 25 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok