Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biologicky odbúrateľný displej minimalizuje elektronický odpad

Biologicky odbúrateľný  displej minimalizuje elektronický odpad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektronický odpad začína predstavovať ekologický problém, keďže sa zvyčajne nedá elektronický komponent opätovne použiť alebo recyklovať, mal by byť aspoň biologicky odbúrateľný. V tomto smere by mohol pomôcť nový experimentálny elektronický displej, ktorý sa dá biologicky odbúrať, ak už nie je potrebný.

Toto zariadenie, ktoré vytvorili vedci z nemeckého Technologického inštitútu Karlsruhe (KIT), predstavuje typ elektrochromatického displeja. Ten využíva organický polymér známy ako PEDOT: PSS, v ktorom sa mení množstvo absorpcie svetla pri pôsobení napätia. Vo výsledku sa jednotlivé segmenty displeja menia medzi takmer čistými a nepriehľadnými stavmi.

Tento polymér bol nanesený na celulózový di-acetátový substrát a bol utesnený v elektrolytovej želatíne, vďaka čomu sa displej stal pružný aj lepivý. Elektrický prúd sa privádza cez zlaté elektródy. Rovnako ako iné elektrochromatické displeje, aj tento sa dá lacno vyrobiť pomocou atramentovej tlačiarne. Proces tlače by sa dal údajne ľahko zväčšiť pre účely komerčnej výroby. Umožňuje však aj výrobu malých sérií špecializovaných displejov v prispôsobených vlastných tvaroch alebo veľkostiach.

Podľa vedcov si táto technológia pravdepodobne nájde uplatnenie v aplikáciách s krátkym životným cyklom. Môžu to byť snímače na jedno použitie umiestnené na koži nositeľa, ktoré monitorujú stav pacientov, alebo môžu byť použité v balení potravín, kedy by mohli indikovať, či sa jedlo nepokazilo.

Biologicky odbúrateľný displej sa dá aplikovať na ľudskú pokožku alebo použiť na balenie potravín.