Bežná súčasť života. Nitru čaká štvrté kolo plošného testovania

TA3 TASR
25.1.2021 12:15

Testovanie na ochorenie COVID-19 by sa malo stať bežnou súčasťou nášho života na nasledujúce mesiace až roky. Myslí si to riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra Milan Dubaj. Podľa jeho slov by mal preto štát vypracovať ucelený systém trvalo udržateľného testovania.

Bežná súčasť života. Nitru čaká štvrté kolo plošného testovania
TASR/Henrich Mišovič

V Nitre prebehlo počas uplynulého víkendu už tretie kolo testovania. Zúčastnilo sa na ňom vyše 42.000 ľudí, z ktorých bolo pozitívnych 324, čo je 0,77 percenta. Zlepšenie situácie sa však podľa primátora Mareka Hattasa reálne prejaví o desať až 14 dní. „Nitra je stále medzi tými horšími okresmi. O čo dôslednejšie budeme dodržiavať tvrdé opatrenia, o to skôr budeme môcť normálnejšie existovať a posielať deti do škôl. Mesto preto plánuje aj štvrté kolo testovania. Bude sa konať tak ako doteraz, to znamená v piatok, v sobotu a v nedeľu (29. - 31. 1.),“ uviedol primátor.

Podľa jeho slov sa testovaním podarilo dostať z ulíc do karantény tisíce ľudí. Postupne však bude nutné do celého procesu vniesť systém. „Nebolo by dobré, keby mobilné odberové miesta vznikali úplne spontánne. Jedna vec je testovať, druhá vec je nájsť nejaký systém v testovaní. V Nitre sa nám osvedčil spôsob, ktorý vďaka QR kódom umožňuje veľmi rýchlo zistiť, kto a kedy bol na testoch a s akým výsledkom. To by mohlo fungovať aj v budúcnosti, kedy by sa ľudia mohli preukazovať QR kódom pri vchádzaní do obchodu či do reštaurácie,“ skonštatoval Hattas.

S potrebou systematického prístupu k testovaniu súhlasí aj riaditeľ nitrianskej nemocnice. Súčasné MOM sú vo väčšine prípadov umiestnené v provizórnych priestoroch, v ktorých podľa jeho slov nebudú môcť pracovať trvalo. „Je potrebné nastaviť testovanie tak, aby sa mohlo stať trvalou súčasťou nášho života na nasledujúce obdobie. Už dlhšie sa zaoberám myšlienkou, že mi do tohto najviac zapadá systém čerpacích staníc, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené po republike, sú vybavené infraštruktúrou, príjazdovými cestami, majú sociálne zariadenia, internet a vedeli by dlhodobo fungovať. Ale to je otázka skôr pre štátne orgány,“ myslí si Dubaj.

Situácia v nitrianskej nemocnici zostáva pre pandémiu ochorenia COVID-19 naďalej vážna. Počet pacientov s novým koronavírusom sa tu pohybuje od 150 do 200.

„V priebehu decembra prešlo nemocnicou viac ako 600 pacientov s ochorením COVID-19. Mortalita bola 25 až 30 percentná. To znamená, že každý štvrtý človek ochorenie neprežil. Január vyzerá ešte horšie. Prekročíme hranicu 700 pacientov. Mortalita je podobná ako v decembri,“ uviedol Dubaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok