Tripartita i bez odborov? Vláda a zamestnávatelia sa dohodli

TA3 TASR
25.1.2021 09:38

Zástupcovia zamestnávateľov a vlády si dohodli pravidlá komunikácie a pripomienkovania vládnych materiálov a zhodli sa, že je k tomu nevyhnutná funkčná vzájomná komunikácia.

Tripartita i bez odborov? Vláda a zamestnávatelia sa dohodli
SITA/Tomáš Somr

Prediskutovali plány i opatrenia

Dohodli sa tak na piatkovom stretnutí bez prítomnosti Konfederácie odborových zväzov SR, ktorých minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak viní z niekoľkomesačného blokovania rokovaní tripartity a jej predsedníctva. Informovala o tom hovorkyňa ministra Eva Rovenská.

O pracovné stretnutie podľa Rovenskej požiadali zástupcovia zamestnávateľov a Združenia miest a obcí Slovenska. Účastníci v piatok prediskutovali Plán obnovy a odolnosti, novelu zákona o verejnom obstarávaní, prijímanie epidemiologických opatrení a ich vplyv na podnikateľské prostredie a pomoc štátu pre podnikateľov a zamestnávateľov počas krízy. Ďalšie stretnutie v takomto zložení sa má uskutočniť v rámci Ekonomického krízového štábu v piatok 29. januára.

"Účastníci sa zároveň dohodli na konzultáciách k návrhom zákonov, predovšetkým zákona o verejnom obstarávaní, zákona o územnom plánovaní, zákona o výstavbe a zákona o podpore v čase skrátenej práce," dodala Rovenská. Všetci prítomní sa zhodli, že výzvu zamestnávateľov na zabezpečenie prioritného očkovania vybraných profesií v rámci zabezpečenia chodu nepretržitých prevádzok, ktoré nie je možné odstaviť bez ohrozenia bezpečnosti verejnosti, členovia vlády navrhnú prerokovať na najbližšom zasadnutí vlády.

Ďalšie stretnutie v takomto zložení sa má uskutočniť v rámci Ekonomického krízového štábu v piatok 29. januára.

KOZ: Zmeny sú neakceptovateľné

Ako zareagovala KOZ, dôvody, pre ktoré jej zástupcovia odišli z rokovania sú známe a stále pretrvávajú. "Ešte v lete minister práce pri rokovaní o minimálnej mzde pre rok 2021 hrubo porušil ustanovenia týkajúce sa rokovaní o minimálnej mzde dané zákonom o minimálnej mzde," uviedla hovorkyňa KOZ Martina Némethová s tým, že po odchode odborárov z rokovania prišiel trest v podobe predložených zmien zákonníka práce o trojstranných konzultáciách na celoštátnej úrovni a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré sú už na rokovaní v národnej rade a smerujú k oslabeniu postavenia odborov a sociálneho dialógu na národnej úrovni.

"Navrhované zmeny sú pre nás neakceptovateľné. Napriek našim výhradám, prezentovaným aj v rámci medzirezortného pripomienkového konania, sme, žiaľ, nezaznamenali zo strany ministra práce žiaden reálny ústretový krok v komunikácii a ani reálnu akceptáciu našich pripomienok a požiadaviek, pritom je ešte možnosť z jeho strany stiahnuť navrhované legislatívne zmeny," dodala Némethová.

Ministra Krajniaka odborári vyzvali, že ak má úprimný záujem o sociálny dialóg, mal by sporné zákony z rokovania NRSR stiahnuť. Potom môže podľa slov odborárov sociálny dialóg v tripartitnej podobe pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok