Hokejová extraliga pokračovala zápasmi 4. kola

SITA, TA3
25.9.2012 22:36

Súhrn výsledkov utorkových stretnutí 4. kola najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy 2012/2013.

Hokejová extraliga pokračovala zápasmi 4. kola
SITA

MsHK DOXXbet Žilina - HK Poprad 4:3 (0:0, 2:2, 2:1)
Góly: 29. Krajči (V. Škoda, Lažo), 37. Krajči (V. Škoda), 42. Lažo (Krajči, Sekáč), 42. Varga (Troliga) - 30. Pentikäinen (D. Skokan, J. Špelda), 35. D. Buc (Gaborčík), 52. D. Kramár (D. Buc) 
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:2, rozhodovali: Müllner - Šefčík, Zvrškovec, 896 divákov 

Zostavy: 
Žilina: Johanes - Brcko, Devečka, Dlouhý, Harant, Sekáč, Staňo - T. Sýkora, Troliga, Varga - Horanský, V. Škoda, Lažo - Michal Važan, Valášek, Krajči - Drábek, Hájnik, M. Drevenák 
Poprad: Nikkilä - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, D. Kramár, J. Špelda, Pentikäinen, M. Kurali, Gaborčík - R. Tomas, Klouda, D. Skokan - S. Takáč, Koskinen, Sabolič - Macejka, D. Buc, Matúš Paločko - Gápa, Rapáč, Homa

Dôležité stretnutie pre oboch súperov sa začalo vzájomným oťukávaním a bez väčších príležitostí. Sporadické šance vyriešili obaja brankári Johanes aj Nikkilä. Žilinčania nevyužili v 11. min prvú početnú prevahu, bez gólového efektu zostali príležitosti Devečku, Drevenáka a Horanského. Stav sa nemenil ani pri vylúčení kapitána Dlouhého a Popradčana Skokana v závere I. tretiny.

Druhá časť priniesla lepší hokej. V 26. min sedel na trestnej lavici Buc, ale bol to Skokan, ktorý ohrozil Johanesa. V 29. min Škoda nezištne prihral Krajčimu a ten z pravej strany prekonal popradského gólmana - 1:0. Vzápätí putoval na 'lavicu hanby' obranca Suchý, Popradčania v oslabení zásluhou Pentikäinena vyrovnali na 1:1.

V 35. min založila tretia formácia Popradu rýchly útok a Buc poslal "kamzíkov" do vedenia. Žilinčania sa spamätali pomerne rýchlo, dvojica Škoda - Krajči si zopakovala úlohy z 29. min a Krajči vyrovnal na 2:2.

Žilinčania mali raketový vstup do tretej tretiny. V 42. min únik s Krajčim zakončil gólom Lažo. V tej istej minúte z pravej strany Varga prekvapil gólmana Popradu a Žilina viedla o dva góly. Popradčania mohli skorigovať v 49. min v 100-sekundovej preislovke o dvoch korčuliarov, ale nevyužili ju. Poprad na gól premenil aj ďalšie svoje oslabenie, kontaktný gól strelil v 52. min Kramár. V závere duelu sa Popradčania v hre bez brankára pokúšali vyrovnať, ale vyrovnať sa im nepodarilo. 

Hlasy:

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Dve tretiny to bol taktický boj, hralo sa o stredné pásmo, nebol to okulahodiaci hokej. Zapríčinené to bolo tým, že obaja súperi - my či Poprad sme chceli zvíťaziť. Posledná tretina bola živšia, čo vycítili aj diváci. Pokiaľ mám niečo vytknúť hráčom, bola to hra v oslabení, kde sme málo napádali Popradčanov, tí boli dôraznejší a my sme inkasovali dva góly. To sa nám v takýchto zápasoch nemôže stávať."

Jozef Škrak (tréner Popradu): "Začiatok duelu bol opatrný, prvá tretina sa hrala vo vyčkávacom tempe. Podobný obraz bol aj v druhej časti. My sme išli síce do vedenia, ale nehrali sme svoj hokej, slabo sme korčuľovali a neboli sme dôrazní. Inkasovali sme zbytočné dva góly. Počas zápasu sme si nevytvorili súvislý tlak ani vážnejšie príležitosti a domáci zvíťazili zaslúžene."


HK Nitra - MHC Mountfield Martin 5:4 po predĺžení (2:1, 1:1, 1:2 - 1:0)

Góly: 8. M. Segľa (T. Chrenko, Jokila), 11. M. Kováčik (Stümpel, R. Tománek), 23. König (T. Chrenko), 55. M. Segľa (Jokila, König), 65. M. Kováčik (Stümpel) - 8. Pukalovič (Markovič), 27. Pukalovič, 43. Fadrný (Jonák), 50. T. Petruška (Vartovník, M. Beran) 
Vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše T. Chrenko (Nitra) 5 min za pichnutie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Goga - Brath, Tvrdoň, 2122 divákov 

Zostavy: 
Nitra: Žigárdy - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, F. Kuzma, Bene - Jokila, T. Chrenko, M. Segľa - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - Pupák, Hamrák, Mašlonka - Kadura, Podstavek, Kmeč 
Martin: Šúrek - A. Novotný, Beňa, Pukalovič, Tupý, Slávik, Perniš, Zukal, M. Danko - T. Petruška, M. Beran, Vartovník - Markovič, M. Hollý, Mikušovič - Jonák, Horský, Fadrný - Kentoš, Dírer, Murček

Na prvú väčšiu šancu čakali diváci do 6. min, v ktorej Hamrák neuspel svojím bekhendovým pokusom. O tri minúty neskôr sa už domáci radovali, keď M. Segľa zužitkoval prihrávku od T. Chrenka. Radosť Nitry trvala veľmi krátko, pretože už o 17 sekúnd neskôr vyrovnal spomedzi kruhov obranca hostí Pukalovič a začínalo sa odznova. V 11. min vrátil domácim vedenie M. Kováčik, ktorý sa dostal do úniku, po ktorom nedal šancu Šurekovi.

V úvode druhej časti mohol náskok domácich zvýšiť Stümpel, ale zblízka nenamieril presne. V 23. min domáci pridali tretí gól, v presilovke uspel obranca König. O ďalšie dve minúty sa M. Segľa zbytočne tešil z ďalšieho gólu, pretože hlavný arbiter jeho gól po porade s videorozhodcom neuznal. Z protiútoku potom 'udreli' hostia, v skrumáži pred bránkou Nitry sa k puku dostal Pukalovič a svojím druhým gólom v zápase znížil na 3:2.

Hostia vyrovnali hneď v úvode tretej časti. v 43. min sa pred Žigárdym ocitol Fadrný a zblízka prekonal svojho krajana v nitrianskej bránke. Domáci sa snažili získať späť stratené vedenie, no márne. V presilovke mal blízko ku gólu Kováčik, ale Šurek zmaril jeho blafák. Hostia sa v polovici III. tretiny dostali prvýkrát do vedenia, keď Petruška zo strednej vzdialenosti prestrelil Žigárdyho. V 54. min hrala Nitra presilovku a po Tománkovej strele zachránila hosťujúceho brankára ľavá žŕdka.

Trvajúcu početnú výhodu napokon využil M. Segľa, ktorý bol na konci efektnej spolupráce s Königom a Jokilom. V závere tretej časti mali domáci výhodu presilovky, v ktorej mal najväčšiu šancu Kováčik, ale Šurek mu pokazil radosť. V predĺžení rozhodol o nitrianskom víťazstve M. Kováčik, ktorý najskôr nepremenil trestné strieľanie, no potom úspešne tečoval strelu od modrej čiary. 

Hlasy:

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "V našom tíme už nebolo cítiť také napätie, ako trebárs pred zápasom s Trenčínom. Počas prvých 40. min to bol z našej strany festival zahodených šancí a hráči mohli medzi sebou súťažiť, kto nepremení väčšiu príležitosť. Súper neskôr stiahol náš náskok a dostal sa aj do vedenia. V závere sme to chceli zvrátiť, v závere sme uspeli zásluhou šťastného teču. Sme radi za dva body. Teraz nás čakajú silní súperi. Veríme, že to bude aj pre divákov lákadlo a teraz sa ukáže naša sila."

Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Nemali sme veľké oči, ale v kútiku duše sme dúfali, že môžeme nachytať Nitru. Doma hrala pred fantastickým publikom, dostala sa do vedenia, takže všetky klady boli na jej strany. Obrovská vďaka patrí našim hráčom za predvedený výkon. Prízvukoval som im, aby si zobrali ponaučenia zo svojich chýb, aby sa už nikdy v ich kariére neopakovali. My ideme postupne získavať skúsenosti od zápasu k zápasu a postupne budovať silu nášho mužstva. Mohol by som sa vyjadriť aj k iným veciam, no starám sa len o svoje."


HC'05 Banská Bystrica - HK 36 Skalica 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Góly: 42. Heizer (Nemček, Kolba) - 31. M. Bakoš (R. Školiak), 32. Holovič (Jaborník, Barák) 
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Jonák - Rovenský, V. Snášel, 1258 divákov 

Zostavy: 
Banská Bystrica: Slipčenko - Richter, M. Grman, Kubka, Bambúch, Ketner, Novajovský, Predajniansky, Styk - Jabrocký, Češík, Hvila - B. Jankovič, Heizer, Nemček - Lamper, Petro, Lunter - Šimun, Zigo, Michal Hlinka 
Skalica: Kotvan - L. Kozák, Trška, Barák, Gabriš, I. Jankovič, Vyrúbalík, Jaborník, Srnec - M. Bartánus, R. Školiak, M. Bakoš - Kutálek, Stieler, M. Šátek - T. Višňovský, A. Kudrna, Preisinger - J. Jurík, Holovič, R. Konečný

Pod Urpínom začali lepšie hostia, ktorí sa dostali do dvoch presiloviek, z toho 70 sekúnd hrali domáci iba v troch. Vo veľkej príležitosti sa po prihrávke Kutálka ocitol Stieler, ale neposlal puk zblízka za Slipčenka. Rovnako pochodil v 3. min v početnej výhode Školiak, ktorý dostal ideálnu prihrávku od Bakoša, ale pri ľavej žŕdke nezasunul puk do odkrytej domácej bránky.

Kotvana v bránke Skalice preveril v presilovke dobrou strelou bez prípravy z pravého kruhu Jabrocký a o pár sekúnd neskôr neuspel na dvakrát zblízka Heizer. Hostia mohli ísť do vedenia v 12. min v oslabení, 'barani' zle striedali a Školiak sa dostal do šance, keď zblízka neposlal puk za gólmana HC'05. V 16. min zle rozohral Grman, po ktorej sa strhla trma-vrma pred Slipčenkom.

Domáci brankár v poslednej chvíli zaľahol puk pred čiarou. V presilovke urobili chybu aj hostia, z čoho mohol ťažiť Jabrocký, ocitol sa sám pred Kotvanom, no neprekonal ho. V 19. min Hvila vybojoval puk v pravom rohu ihriska, prihral ho Lamperovi, ktorý mieril do žŕdky.

Aj druhá tretina mala dobré tempo a šance sa rodili najmä po chybách v defenzíve. Už v 22. min mohol z domácich hrúbok ťažiť Stieler, zblízka na dvakrát neprekonal Slipčenka. V 24. min unikol v oslabení Bartánus, dostal sa až pred domácu bránku a takmer prekonal českého gólmana v službách hostí.

Skaličanovi sťažil zakončenie faulujúci Grman a Bartánus nepremenil nariadené trestné strieľanie. Ďalšie sólo v oslabení nevyužil v 26. min T. Višňovský, Slipčenko držal 'baranov' nad vodou, na opačnej strane Češík nevyzrel na Kotvana. Gólové korenie dal zápasu až M. Bakoš, ktorý si v 31. min nakorčuľoval z ľavej strany pred bránku a puk poslal do žŕdky, od ktorej sa dostal za chrbát Slipčenka - 0:1.

Hostia zrazu mali väčšiu chuť a zatlačili zverencov tréner Országha. Druhý gól pridal o ďalších 94 sekúnd Holovič, ktorý ťažil z chyby Bambúcha a puk poslal z dvoch metrov pod hornú žŕdku - 0:2. Bystričania na góly súpera odpovedali zvýšenou aktivitou, ale skórovať sa im v II. tretine nepodarilo.

Až na začiatku tretej časti uspeli domáci v presilovke, Nemček prihral spoza bránky Heizerovi a ten našiel priestor medzi rukou Kotvana a jeho pravou žŕdkou. Skaličania mohli odpovedať v 44. min, Šátek prihral Kudrnovi, ktorý zoči-voči neprekonal výborného Slipčenka. Domáci sa snažili o vyrovnanie, do dobrých príležitostí sa dostali Zigo, Bambúch a Češík, ale Kotvan ustál ich tlak.

Záhoráci mohli zvýšiť svoje vedenie v presilovke, keď Kozák vystrelil v 50. minúte od modrej a puk od hornej žŕdky putoval k ľavej presne na čiaru. Domáci mali v závere duelu 100-sekundovú výhodu presilovky o dvoch hráčov, ale nevyužili ju. Na opačnej strane v 59. min po Višňovského krížnej prihrávke Kudrna minul odkrytú bránku Banskej Bystrice. Hokejisti spod Urpína sa potom ešte pokúsili o hru bez brankára, ale nedali vytúžený vyrovnávajúci gól. 

Hlasy:

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Do zápasu sme vstúpili príliš ustráchane, ale napriek tomu sme si vypracovali veľa gólových šancí, ale žiaľ sme neskórovali. Súper nás dvakrát v druhej tretine pritlačili pri mantineli a viedol 2:0. V tretej časti sme sa znovu vrátili do hry, na konci sme mali obrovskú šancu v hre 5 proti 3, ale presilovku sme zahrali zle. Siahali sme na bodík, ale ušiel nám pomedzi prsty. V zápase sme urobili aj dosť chýb, ktoré pramenili z bojazlivosti a nerozhodnosti. Máme mladé mužstvo, verím, že sa to bude zlepšovať od zápasu k zápasu."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Vysoko si cením prístup k zápasu, disciplínu a obetavosť. Vzhľadom na priebeh hry a vývoj zápasu je naše víťazstvo zaslúžené. Mali sme veľa dobrých momentov, za posledné dni sa všetko otočilo a chlapci si uvedomili, akým spôsobom vedie cesta dopredu. Samozrejme, stále máme čo zlepšovať, ale prístup a disciplína je na vysokej úrovni."


Dukla Trenčín - HC Košice 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Góly: 55. E. Bagin (Tybor) - 13. Marcel Haščák (Kuběna, Pašek), 49. Pašek (Marcel Haščák) 
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: O. Mikula (Trenčín) 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Valach, Holienka, 1610 divákov 

Zostavy: 
Trenčín: Kristín - T. Bokroš, Imrich, E. Bagin, E. Bednár, Bombic, Biro, Habšuda, Ďurkech - Fabuš, Stantien, Pardavý - Tybor, Sojčík, J. Gašparovič - B. Mravík, Adamec, O. Mikula - Koyš, M. Nemčík, Jakúbek 
Košice: Hylák - Deyl, D. Brejčák, Kolba, Martin Chovan, Michal Novák, M. Takáč, M. Macejko - P. Svitana, Róbert Huna, Richard Huna - Mlynarovič, Marek Slovák, R. Jenčík - Kuběna, Marcel Haščák, Pašek - Gmitter, E. Piatak, Marcel Baláž

Prvá tretina bola herne vyrovnaná, domáci však doplácali na nedôraznosť v zakončovaní a hostia si nevypracovali dostatok nebezpečnejších príležitostí. Napriek tomu sa Košice v 13. min ujali vedenia, keď po strele a dvoch bezprostredných dorážkach musel domáci gólman kapitulovať - presný zásah bol pripísaný Haščákovi.

Hre však aj v druhej tretine chýbalo vyššie tempo i viac ucelenejších akcií, nepresnosti uberali zápasu na atraktívnosti a na ľade prevládala len aká-taká bojovnosť nad tvorivosťou. Strely na obidve bránky síce nechýbali, neboli však dostatočne dôrazné, takže brankári s nimi nemali väčšie problémy a skóre sa preto zákonite nemenilo.

Až od začiatku tretej tretiny sa hra konečne poriadne rozprúdila. Trenčín výrazne zintenzívnil svoju snahu a pritlačil súpera, pričom Hylák musel čeliť spŕške striel. Nezapršalo však z nej a východniari po niekoľkých brejkových pokusoch jeden z nich zužitkovali, keď v 49. min zakončil akciu Pašek druhým košickým gólom. Šesť minút pred koncom dostali domáci príležitosť hrať takmer dvojminútovú presilovku o dvoch hráčov a v 55. min ju využil na zníženie Bagin, ktorého strela od modrej čiary prepadla cez gólmana za bránkovú čiaru. Košice však už potom skúsene svoje víťazstvo udržali a odolali aj záverečnej polminútovej hre Trenčína bez brankára. 

Hlasy:

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Potrebovali sme v tomto zápase už konečne bodovať. Proti zdatnému súperovi sme však nastúpili s viacerými juniormi v zostave, pretože máme dosť zranených hráčov a našim zámerom bolo v prvom rade neinkasovať. Smerom dopredu nám však chýbala vyššia efektivita pri premieňaní šancí, s jediným streleným gólom sa nedá pomýšľať na víťazstvo. Napriek tomu hráčom ďakujem za bojovnosť a na našej ceste za bodmi musíme pokračovať ďalej."

Pavol Zúbek (asistent trénera Košíc): "Očakávali sme, že Trenčín nebude hrať v tomto zápase otvorený hokej. Súper hral dobre v defenzíve, takže sa nám ťažko prechádzalo cez stredné pásmo a nemali sme ani veľa príležitostí na skórovanie. Zápas bol v celom svojom priebehu vyrovnaný, nás však upokojil prvý strelený gól. Keď sa v závere zápasu Trenčín odhodlal k ofenzíve, dokázali sme to využiť v náš prospech a zásluhou disciplinovanej a jednoduchej hry sme naše víťazstvo poistili."


ŠHK 37 Piešťany - HKm Zvolen 3:4 (2:2, 0:0, 1:2)

Góly: 6. S. Saliji (V. Nemec), 11. T. Melichárek (Urban, Brňák), 48. S. Saliji (Drgoň, Tatar) - 8. Brabenec (Podkonický, Puliš), 15. Podkonický (P. Hraško, Brabenec), 42. L. Jurík (Michal Chovan), 51. L. Jurík (Juraško, Brabenec) 
Vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše: Drgoň 10 min za nešp. správanie, H. Ručkay (obaja Piešťany) trest v hre za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Štefík - Kacej, Výleta, 2393 divákov 

Zostavy: 
Piešťany: Tomek - Urban, Brňák, Drgoň, Filip, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Stupka, T. Melichárek, Tatar - H. Ručkay, Otčenáš, J. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Jánoš, V. Nemec, S. Saliji 
Zvolen: Šimko - Juraško, P. Hraško, Pokovič, Výborný, Šiška, Mucha, Síkela, Ťavoda - Puliš, Brabenec, Podkonický - Peter Zuzin, L. Jurík, Michal Chovan - Škvaridlo, M. Jurík, Ľubor Zuzin - Méry, Huňady, Martin Ďaloga 

Skóre vyrovnaného duelu otvoril v 6. min z brejku domáci S. Saliji, ktorého našiel na červenej čiare Nemec. Ešte predtým si však brankár Tomek aj so šťastím poradil s pokusmi Škvaridla. Zvolenská odpoveď na seba nenechala dlho čakať a Brabenec po kombinácii prvého útoku do odkrytej bránky Piešťan vyrovnal na 1:1.

V 11. min využil domáci tím presilovú hru, keď nahodený puk pretlačil za gólmana Šimka Melichárek. Zvýšiť mohli Otčenáš aj H. a J. Ručkayovci, no zahrmelo na opačnej strane. V 15. min Tomeka prekvapila ľahká strela a puk do bránky poľahky dopravil Podkonický.

V prvej polovici II. tretiny Zvolen aj so šťastím neinkasoval pri šanciach J. Ručkaya či Otčenáša. Tesne pred druhou sirénou premárnil veľkú šancu hostí Michal Chovan.

Zvolen poslal do vedenia v 42. min L. Jurík, ktorému po chybe v domácej rozohrávke pekne prihral Michal Chovan. Na 3:3 vyrovmal v 48. min S. Saliji, keď za Šimka 'doťukol' strelu Drgoňa. V 51. min už po 24 sekundách ukončil presilovku o dvoch korčuliarov L. Jurík, ktorý skóroval z Tomekom odrazenej strely Juraška. V závere sa domáci tím snažil vyrovnať, obrovské šance mali Tatar, Stupka, Filip, Melichárek, no neuspeli. V závere domáci kouč odvolal brankára Tomeka, ale štvrtý gól už nepridali. 

Hlasy:

Milan Klement (tréner Piešťan): "Myslím si, že to bol obojstranne dobrý zápas. Môžem potvrdiť, že zlomová bola prostredná časť, v ktorej sme mali hernú prevahu, ale nedokázali sme sa presadiť gólovo. V úvode III. tretiny sme dostali lacný gól a hoci sme v presilovke dokázali vyrovnať, na štvrtý presný zásah súpera sme už nedokázali zareagovať. Z našej strany to bol lepší výkon ako v Košiciach, ale opäť sme bez bodu."

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Vedeli sme, že nás čaká náročný duel. Piešťany sú ako nováčik plný eufórie, videli sme, čo spravili so Skalicou. Nechceli sme, aby sa to opakovalo. Kľúčová bola II. tretina, v ktorej mali domáci prevahu, ale my sme to ustáli. V závere sme otočili a kolektívnym výkonom vedenie udržali."

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok