Zákaz vstupu z väčšiny Európy. Biden opäť sprísni opatrenia

TA3 TASR
25.1.2021 07:34

Prezident USA Joe Biden v pondelok znova zavedie zákaz vstupu do krajiny pre takmer všetkých neamerických občanov, ktorí boli v posledných 14 dňoch v Brazílii, Írsku, Spojenom kráľovstve alebo niektorej z 26 krajín schengenského priestoru. Dôvodom je zabrániť šíreniu koronavírusu.

Zruší nariadenia Trumpa

Dvaja predstavitelia Bieleho domu tiež potvrdili, že na tento zoznam pribudne aj Juhoafrická republika vzhľadom na obavy z variantu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý bol po prvý raz odhalený v tejto krajine. V USA tento variant, na rozdiel od napríklad tzv. britského variantu, zatiaľ nepotvrdili, píše agentúra AP. Biden podpísaním príslušných dekrétov zruší nariadenie svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý v posledných dňoch v úrade rozhodol o zmiernení týchto cestovných obmedzení od utorka 26. januára.

Správu o Bidenovom zámere priniesla v nedeľu ako prvá agentúra Reuters. Tá pripomenula, že zákaz vstupu väčšiny návštevníkov z Európy je v USA v platnosti od polovice marca, keď Trump podpísal príslušné vyhlásenia. Zákaz vstupu z Brazílie platí od mája.

Negatívny test i karanténa

Od utorka 26. januára tiež vstúpi do platnosti Bidenovo nariadenie, podľa ktorého ľudia prichádzajúci do USA zo zahraničia leteckou dopravou budú musieť absolvovať karanténu. Všetci cestujúci vo veku dva a viac rokov sa tiež budú musieť preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako tri dni alebo potvrdením, že sa vyliečili z tohto ochorenia.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb spresnilo, že domáca karanténa bude trvať sedem dní od príchodu do USA, pričom cestujúcim budú odporúčať, aby podstúpili nový test tri až päť dní po príchode. CDC v nedeľu oznámilo, že nebude vydávať dočasné výnimky pre letecké spoločnosti, ktoré o to žiadali pre cestujúcich z krajín s obmedzenými kapacitami testovania, uviedla televízia NBC News.

Biden podpísaním príslušných dekrétov zruší nariadenie svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý v posledných dňoch v úrade rozhodol o zmiernení týchto cestovných obmedzení od utorka 26. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok