Bol to rok ťažkých skúšok. Bielou vranou ocenili štyri príbehy

TA3 TASR
24.1.2021 19:13

Ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra za rok 2020 odzrkadľujú rok ťažkých skúšok. Zhodli sa na tom organizátori podujatia. Ceremoniál, odložený pre pandémiu zo 17. novembra 2020, sa uskutočnil v nedeľu online. Ocenenia získali štyri príbehy a putujú do ťažko skúšaných oblastí justície, školstva, zdravia a menšín.

Manželia pripravujú rómske deti na život

"Tohtoroční laureáti nás učia, že dlhodobé poctivé úsilie s úctou k odbornosti a občianska angažovanosť už v zárodkoch by našej spoločnosti pomohli zabrániť, aby krízy narastali do nezvládnuteľných rozmerov," povedala členka rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Slávnostné odovzdávanie bolo venované publicistovi Jurajovi Kušnierikovi pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia.

Prvými tohtoročnými laureátmi sa stali manželia Jolana a Štefan Nátherovci, ktorí sa v regióne Banskej Bystrice vyše 25 rokov venujú komunitnej práci s rómskymi deťmi z náročných podmienok. Pripravujú ich na školu a sprevádzajú dospievaním tak, aby boli sebestační a pripravení na život.

Druhým oceneným príbehom je študentská iniciatíva na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) Za našu FIIT, ktorá zmobilizovala študentov za ochranu akademických demokratických hodnôt, keď sa objavili podozrenia z ich hrubého porušovania.

Sošku dostal aj sudca

"Spôsob, akým sa študenti dokázali spojiť a vytrvať, je unikátny. Aj ich pokojný, konštruktívny prístup a vernosť hodnotám. Prípad síce ešte nie je právne uzavretý, ale Biela vrana sa napriek tomu rozhodla podporiť túto principiálnu študentskú iniciatívu v období, keď zdanlivo prehráva, a ukázať, že ich aktivita mala zmysel. Zdecimované slovenské školstvo navyše potrebuje presne takých študentov, akí sa ozvali v prípade FIIT," povedala členka rady Táňa Pauhofová.

Tretie ocenenie putuje do rúk akademika Andreja Beláka, ktorý sa dlhodobo venuje sociálnym nerovnostiam v zdraví. Počas pandémie pomáhal jednej z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Na základe vedeckých postupov a dát sa snažil, aby bol postup štátnych orgánov odborný a zároveň chránil ľudské práva. Poslednú Bielu vranu roka 2020 udelili organizátori predsedovi Okresného súdu v Žiline Jaroslavovi Macekovi za dlhodobý prínos.

Oceneným zablahoželala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Vážim si, že Biele vrany zviditeľňujú tých skutočných hrdinov. Aj tých, ktorí sa strácajú v kriku internetu, lebo ich hrdinstvom nie je dať o sebe vedieť, ale pomáhať v situáciách, kde iní zlyhali. Bez publika, len pre prospech spoločnosti, komunity a pre vec samotnú. Teším sa, že ďalší takíto vzácni ľudia sa oddnes môžu hrdiť aj ocenením Biela vrana," napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Slávnostné odovzdávanie bolo venované publicistovi Jurajovi Kušnierikovi pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok