Skríning odhalil nové ohniská, červené okresy čaká ďalšie kolo

TA3 TASR
24.1.2021 19:09

Skríningové testovanie odhalilo nové ohniská nákazy. Podľa doterajších priebežných výsledkov sa okres Revúca zaradil medzi najviac postihnuté regióny. ZMOS apeluje na odborníkov, aby vypracovali aktuálne hodnotenie a komentár k mape ohnísk podľa výsledkov antigénových a PCR testov. Zoznam 37 červených okresov plánuje rezort zverejniť už v piatok. Testovanie sa tam opäť zopakuje.

Nie je to prekvapenie, tvrdí primátor

Vysoká pozitivita testov v okrese Revúca počas skríningového testovania nie je až také prekvapenie a konečné číslo bude možno ešte vyššie, keďže samospráva začala vnímať zhoršujúcu sa situáciu cez zvyšujúce sa počty pozitívnych PCR aj antigénových testov, uviedol primátor Július Buchta.

„Je to taký paradox, lebo v novembri sme boli okres s najnižším počtom pozitívne testovaných – 0,27 percenta - a teraz tu máme skoro desaťnásobný nárast. Faktorov môže byť viac. Môže to byť britská mutácia alebo množstvo marginalizovaných komunít v regióne, ktoré patria medzi rizikové skupiny, prípadne množstvo pracujúcich v zahraničí. Možno tiež ľudia trochu povolili v dodržiavaní základných hygienických a dezinfekčných opatrení a nosení rúšok,“ konštatoval primátor.

Ako to dopadlo v iných mestách či okresoch? Od piatka do nedele sa v Nitre otestovalo 42.104 ľudí, z toho 324 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19. "Miera pozitivity dosiahla 0,77 percenta," potvrdil primátor Marek Hattas.

V Trenčíne otestovali počas víkendu 22.072 ľudí. Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej malo pozitívny výsledok 81 ľudí, čo je 0,37 percenta.

V Košiciach počas nedele vykonali 21.849 testov, z nich bolo 230 pozitívnych prípadov. Predstavuje to mieru pozitivity 1,05 percenta.

Ak by aj neprišiel celoplošný skríning, pre zvyšujúci sa podiel pozitívnych testov by podľa neho určite začali testovať ako v iných okresoch, ktoré mali vysokú pozitivitu. „Ako samospráva sme navyše v spolupráci s nemocnicou v Revúcej vypracovali taký návod, ako by sa dala pandémia na Slovensku monitorovať a zvládnuť, takže pokiaľ bude záujem, radi sa o to podelíme. Podstatné je, že testovanie musí byť pre občanov motivačné a musí fungovať spolupráca verejnej a štátnej správy,“ zdôraznil Buchta.

Bude to pravdepodobne ešte horšie

Pozitívom je podľa neho fakt, že keď sa ľudia z médií dozvedeli o zaradení okresu medzi tie s najvyššou pozitivitou, prišli sa otestovať. „Na základe toho predpokladáme, že sa nám to číslo ešte zhorší. Druhé pozitívum je, že si ľudia uvedomia, že COVID-19 tu stále je a že toľkokrát zabúdané R-O-R (rúško - odstup - ruky) je potrebné dodržiavať možno ešte viac,“ podotkol primátor s tým, že v neposlednom rade je už najvyšší čas začať s prípravami na očkovanie.

O vysokej pozitivite testov na COVID-19 v Revúckom okrese informoval počas tlačovej konferencie premiér Igor Matovič. V rámci sobotňajších výsledkov testovania bol podľa neho tento okres číslo jeden v miere pozitivity.

Zoznam 37 takzvaných červených okresov plánuje rezort zverejniť už v piatok. Testovanie sa tam opäť zopakuje.

V skríningovom testovaní v Prešove otestovali počas troch dní celkovo 24.975 ľudí. Z nich 120 malo test s pozitívnym výsledkom, pričom miera pozitivity predstavuje 0,48 percenta. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

V Žiline otestovali počas víkendu na 50 odberových miestach 29.165 ľudí. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka malo pozitívny výsledok 113 ľudí, čo je 0,387 percenta.

Na víkendové skríningové testovanie v Banskej Bystrici prišlo 29.053 ľudí. Z otestovaných bolo pozitívnych celkovo 182 občanov, čo predstavuje mieru pozitivity 0,63 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok