Nemecko, Holandsko a Fínsko určili podmienky pomoci bankám z EMS

TASR
25.9.2012 21:08

Nemecko, Holandsko a Fínsko dnes vydali spoločnú deklaráciu, v ktorej spresnili svoj postoj k dohode z júnového summitu Európskej únie. Práve táto dohoda otvorila cestu k rekapitalizácii problémových bánk v eurozóne z jej záchranného fondu.

Nemecko, Holandsko a Fínsko určili podmienky pomoci bankám z EMS
SITA

Vo vyhlásení, ktoré vydali ministri financií po spoločnom stretnutí v Helsinkách, trojica štátov s najvyšším ratingom AAA určila podmienky za akých bude ochotná povoliť rekapitalizáciu bánk z trvalého záchranného fondu (Európskeho mechanizmu pre stabilitu, EMS). Presnejšie, žiadajú, aby zodpovednosť za zadlžené banky v Španielsku, Írsku a Grécku, aj naďalej niesli vlády týchto krajín.

To bude pravdepodobne veľkým sklamaním pre Madrid a zvlášť Dublin. Obe krajiny totiž dúfali, že po júnovom summite sa dlhy bánk nebudú pripočítavať k zadlženiu štátov. Táto požiadavka bude zrejme v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch najdiskutovanejšou témou v eurozóne. Ak spomínaná trojica svoj tvrdý postoj nezmierni, vyvolá pravdepodobne obrovské zdesenie na finančných trhoch.

Írsko a Španielsko sa zatiaľ k obsahu deklarácie nevyjadrili, ale nemenovaný zdroj z Bruselu označil postoj Nemecka, Holandska a Fínska ako krok späť, ktorý podkope snahu o vyriešenie dlhovej krízy eurozóny a spôsobí nestabilitu na svetových trhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok