Novinky zo sveta cestovania: Témou číslo jeden je možný očkovací preukaz alebo certifikát, ktorý má napomôcť cestovaniu

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
22.1.2021 18:01

Európska únia vedie debatu o tom, ako bude tento rok vyzerať cestovanie. V hre je vytvorenie očkovacieho preukazu alebo jednotného systému dokumentov s QR kódmi. Čoraz viac exotických destinácií otvára hranice pre turistov. Pozrite si prehľad najdôležitejších noviniek zo sveta cestovania za uplynulé dni.

Novinky zo sveta cestovania: Témou číslo jeden je možný očkovací preukaz alebo certifikát, ktorý má napomôcť cestovaniu
CK Satur

Lídri Európskej únie sa snažia o zjednotenie pravidiel, ktoré by ľuďom uľahčili cestovanie. Na včerajšej videokonferencii sa zhodli, že by hranice mali zostať otvorené, sprísni sa ale systém posudzovania rizikových krajín. Horúcou témou je možné zavedenie spoločného očkovacie preukazu alebo certifikátu. Za jeho vytvorenie je najmä Grécko a ďalšie juhoeurópske krajiny, ktoré sa pripravujú na letnú sezónu.  Záujem o jeho vytvorenie majú aj letecké spoločnosti. V praxi by mohlo ísť o to, že by všetci, ktorí boli zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny proti koronavírusu, dostali istý druh osvedčenia s QR kódom. Ten by mohol zahŕňať aj informácie o tom, či niekto ochorenie prekonal alebo má negatívny test. Niektoré rezervovanejšie krajiny však hovoria o tom, že Európska únia nemôže diskriminovať občanov, ktorí sa nedajú zaočkovať. Vyriešiť podľa nich treba tiež otázku ochrany súkromia. Táto diskusia bude ešte pokračovať a na verdikt si ešte musíme počkať.

3z9a3031-lr_0a140371-01a9-b5e1.jpg

Omán je pre cestovanie znovu otvorený. Od 13. februára sa do Ománu dostanete pravidelnými priamymi letmi z Bratislavy. CK Satur ich spustila od tohto dátumu na najbližšiu sezónu v čase do 01.05. V Ománe je hlavná sezóna v období od októbra do začiatku mája, kedy teploty vzduchu dosahujú 30 stupňov a teplota mora 26 stupňov.

oman_0a140371-0205-b45a.jpg

Ak chcete stráviť jarné prázdniny v exotike CK Satur ponúka okrem Ománu na tento dátum dovolenky aj na Maldivách, v Spojených arabských emirátoch, v Egypte a v golfovom raji v Turecku. Na Veľkonočné dovolenky sa ponuka pobytových zájazdov rozšíri aj o Zanzibar a Madeiru. Poznávanie ostrava večnej jari tak bude jediný poznávací zájazd na trhu s odletom z Bratislavy.  V ponuke sú priame špeciálne lety z Bratislavy, ale aj Košíc, slovenskí animátori, zľavy až do 30%, detské paušály za akciovú cenu od 199 € len do 31.01. a Satur Covid Garancia.

madeira_0a140371-0318-7648.jpg

Srí Lanka po desiatich mesiacoch opäť otvorila hranice pre turistov. Vláda chce oživiť cestovný ruch. Návštevníci sa pri vstupe musia preukázať negatívnym testom, ktorý nesmie byť v čase príchodu do hotela starší ako 72 hodín. Po siedmich dňoch musia absolvovať ďalší test. Ubytovanie môže momentálne ponúknuť približne 180 hotelov. Možnosti cestovania sú však obmedzené na 14 oblastí .

Seychely sa otvorili pre turistov zaočkovaných proti ochoreniu Covid-19. Preukázať sa treba potvrdením o absolvovaní oboch kôl očkovania.  Do 15. marca plánujú na Seychelách preočkovať viac ako 70% obyvateľov. Ak sa to podarí, na vstup do krajiny bude potom stačiť iba PCR test nie starší ako 72 hodín.

 

seychely_0a140370-0382-8806.jpg

Čierna Hora sa rozhodla uvoľniť pravidlá cestovania a otvoriť hranice. K vstupu do krajiny tak už viac netreba negatívny PCR test, ani karanténu. Znamená to, že do Čiernej Hory možno cestovať bez akýchkoľvek obmedzení, tak ako kedysi. Pripája sa tak k dvom krajinám Európy, kde k vstupu nie je potrebné splniť takmer nič – Albánsko a Severné Macedónsko.

Cestujúci prichádzajúci do Francúzska z krajín EÚ sa budú musieť preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. Nariadenie platí od nedele. Výnimky budú mať napríklad cezhraniční pracovníci či prepravcovia tovarov. Francúzsko už posilnilo kontroly na hraniciach z dôvodu šírenia nových variantov vírusu. Negatívny test museli už skôr predkladať cestujúci z krajín mimo EÚ. Cestujúci musia navyše podstúpiť sedemdňovú izoláciu.

Slávny karneval v brazílskom meste Rio de Janeiro sa tento rok kvôli pandémii neuskutoční. Oznámil starosta mesta Eduardo Paes. Školy samby doteraz dúfali, že akcia by sa namiesto februára či marca mohla uskutočniť v neskoršom termíne.

maldivy_0a140371-043a-d901.jpg

Od 25.1.2021 platí až do odvolania povinnosť mať počas letu na palubách lietadiel spoločnosti Austrian Airlines masky/respirátory FFP2. Letecká spoločnosť nebude akceptovať žiadne iné alternatívy prekrytia horných dýchacích ciest.

Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sa neustále menia. Pre všetkých, ktorí chcú zostať v obraze a mať informácie na jednom mieste pripravila CK SATUR tzv. covid mapu. Nájdete v nej krátky a vždy čerstvý sumár toho, kam a za akých podmienok je možné cestovať.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok