Merkelovú aj na sklonku kariéry politika baví, má rada úlohy

TA3 ČTK
22.1.2021 13:26

Aj v čase pandémie Angelu Merkelovú stále baví plniť si svoje povinnosti nemeckej kancelárky. Rozhodnutie, či bude do úradu kandidovať aj po tretí raz v roku 2017, nebolo ľahké, ale neľutuje ho. Po 16 rokoch v úrade sa však politička v septembrových parlamentných voľbách o post šéfky vlády už nebude uchádzať.

Merkelovú aj na sklonku kariéry politika baví, má rada úlohy
TASR/AP

Politika podľa Merkelovej spočíva v tom, že človek ráno príde do kancelárie a netuší, čo bude večer. Napríklad v roku 2015 si vraj Merkelová nedokázala predstaviť, čo všetko sa odohrá, ak ide o migráciu. V roku 2007 si zase nevedela predstaviť, že sa "rútime do šialenej finančnej krízy". "A teraz je tu zase pandémia," konštatuje kancelárka.

To, čo prináša politika, je treba čo najlepšie využiť pre blaho nemeckého ľudu - a o tom je politika, tvrdí Merkelová. "Je to niekedy namáhavé, ale je to skrátka to, čo vás podnecuje k tomu, že musíte reagovať pružne a že sa musíte prispôsobiť situácii," vysvetlila dlhoročná šéfka nemeckej vlády.

Ešte nedávno kancelárka predpokladala, že šírenie nákazy sa vďaka opatreniam spomalí, ale potom sa v Británii objavila infekčnejšia mutácia koronavírusu. "Zrazu je situácia úplne odlišná," podotkla Merkelová. "To už je nová úloha a tá mi robí radosť," povedala. Merkelová verí, že zatiaľ v plnení úloh obstála.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok