Baníci uviazli stovky metrov pod zemou, záchrana trvá týždne

TA3 TASR
22.1.2021 12:51

Záchrana čínskych baníkov, ktorí zostali uviaznutí stovky metrov pod zemou, môže trvať najmenej ďalších 15 dní. Uviedli to čínski záchranári. Pracovníci uviazli po výbuchu v zlatej bani ešte pred dvoma týždňami.

Uviazli v bani na zlato

Záchranárom potrvá ešte najmenej 15 dní, kým sa im podarí vyslobodiť baníkov, ktorí po výbuchu 10. januára uviazli v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung. Podľa samosprávy v mestskej prefektúre Jen-tchaj je banská šachta zavalená v 350-metrovej hĺbke zhruba 70 tonami sutín. "Vzhľadom na posudok odborníkov je rozsah závalu nad naše očakávania," uvádza sa vo vyhlásení tamojších úradov.

Čínske štátne médiá vo štvrtok informovali, že jeden z baníkov medzičasom podľahol zraneniam hlavy spôsobeným výbuchom. Zo zvyšných 21 baníkov sa podarilo záchranárom skontaktovať 11. Muž, ktorý zomrel po úraze hlavy, bol v kóme. Dvaja ďalší sú v zlom zdravotnom stave. Záchranári už spustili k 11 baníkom stravu a lieky a pokračujú v odstraňovaní sutín i vŕtaní ďalších tunelov v snahe zabezpečiť pre nich vetranie a telefonické spojenie. Jeden z tunelov má byť dostatočne široký na to, aby ním mohli baníkov vytiahnuť na povrch.

Zadržali vedúcich pracovníkov

Polícia po výbuchu zadržala dvoch vedúcich pracovníkov, ktorí o nehode informovali úrady až po vyše 24 hodinách. Príčina explózie nie je známa. V bani v čase nehody prebiehali stavebné práce.

Čínske bane patrili medzi najnebezpečnejšie na svete, pričom každý rok v nich dochádzalo približne k 5000 smrteľným úrazom. Bezpečnosť sa dramaticky zlepšila po tom, ako úrady pred približne 15 rokmi zreformovali celé odvetvie. K posledným dvom väčším nešťastiam došlo vlani v decembri. V uhoľnej bani v meste Čchung-čching pri nich vtedy zahynulo dokopy 39 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok