Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Personalizovaná vakcína proti rakovine kože načrtla dlhodobú účinnosť

Personalizovaná vakcína proti rakovine kože načrtla dlhodobú účinnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový výskum načrtáva dlhodobú účinnosť nového typu vakcíny proti rakovine kože. Výskum sledoval osem pacientov s rakovinou kože a zistil, že experimentálna liečba ponúka trvalé imunitné odpovede na rakovinové bunky až o štyri roky neskôr.

Nový typ personalizovanej vakcíny proti rakovine, ktorý je predmetom výskumu, sa zameriava na neoantigény, čo sú mutované molekuly nachádzajúce sa iba na povrchu rakovinových buniek. Na vytvorenie vakcíny prispôsobenej pre konkrétneho pacienta použili vedci vzorky krvi a nádorov na vytvorenie veľmi špecifickej a prispôsobenej liečby, ktorá pomáha imunitnému systému zamerať sa na nádory a ničiť ich.

Výsledky prvých pokusov s týmito personalizovanými vakcínami proti rakovine neoantigénu boli neuveriteľne pozitívne. Počiatočné testy sa zamerali na pacientov s melanómom, u ktorých sa zistilo vysoké riziko recidívy po odstránení nádorov chirurgickým zákrokom.

MUDr. Catherine Wu z Dana-Farber Cancer Institute a spoluautorka štúdie vakcín proti neoantigénom tvrdí, že dlhodobé údaje naznačujú neuveriteľne sľubné odpovede, keď si imunitné bunky nielenže spomenú na svoje primárne ciele o niekoľko rokov neskôr, ale zjavne sa naučia rozpoznávať nové biomarkery melanómu, ktoré pôvodne neboli obsiahnuté vo vakcíne.

Vedeckí pracovníci MUDr. Patrick Ott, PhD. a MUDr. Cathy Wu.

Tieto predbežné testy zahŕňali veľmi malú skupinu ôsmich pacientov. Všetci pacienti boli liečení vakcínou nazývanou NeoVax po dobu asi 18-tich týždňov po počiatočnej operácii na odstránenie nádorov. O štyri roky neskôr bolo všetkých osem pacientov stále nažive a šesť bolo stále v úplnej remisii.

Krátko po počiatočnej liečbe pred niekoľkými rokmi sa u dvoch pacientov objavila metastáza rakoviny v pľúcach. Títo pacienti podstúpili liečbu inhibítorom. MUDr. Patrick Ott, PhD., vedúci výskumu, tvrdí, že sa vyskytli príznaky, kedy imunitné T bunky trénované neoantigénom lepšie zacielili metastázované nádory u týchto dvoch pacientov.

Personalizované vakcíny proti rakovine neoantigénu môžu začať prinášať sľubné výsledky v klinických skúškach, no asi najväčšou prekážkou, ktorej čelia pri uvedení na trh, je čas a náklady, ktoré sú potrebné na ich výrobu. Pred niekoľkými rokmi sa odhadovalo, že výroba vakcíny pre jedného pacienta môže trvať až 10 týždňov a môže stáť asi 60 000 dolárov.

Odvtedy sa technológia zlepšila, aby bol personalizovaný neoantigénny proces lacnejší a rýchlejší, no bude určite náročné vytvoriť tieto druhy vakcín na mieru pre milióny pacientov s rakovinou.