Sprísnenie potratov má ísť opäť do NR SR, poslanec to má vysvetliť

TA3 TASR
21.1.2021 17:42

Poslanec Martin Čepček podal opäť do národnej rady návrh novely, ktorou by sa obmedzil prístup k potratom. Podobný návrh už podával v lete minulého roka. Šéf klubu Michal Šipoš uviedol, že ho Čepček o svojom zámere vopred neinformoval a nebola o tom oboznámená ani koaličná rada.

Sprísnenie potratov má ísť opäť do NR SR, poslanec to má vysvetliť
TASR/Michal Svítok

Koaličnú radu neinformoval

Termín na predkladanie návrhov zákonov na najbližšiu schôdzu uplynul 8. januára. Keďže Čepček svoj návrh podal pred pár dňami, parlament by sa ním mal zaoberať až na marcovej schôdzi. O Čepčekovom návrhu by sa mali členovia klubu OĽANO rozprávať počas schôdze.

"Budeme sa ho pýtať, na základe čoho konal, aký mal dôvod predložiť práve v tomto čase takýto návrh," skonštatoval Šipoš. Dodal, že keď sa v klube rozprávali o návrhoch zákonov, Čepček nespomenul žiadnu svoju iniciatívu. "Koaličná rada o tom nebola informovaná," doplnil. Podľa Šipoša je predčasné hovoriť o vyzývaní Čepčeka na odchod z klubu.

V novele zákona o umelom prerušení tehotenstva poslanec navrhuje doplniť právo na informácie a zákaz nátlaku na matku. Podstúpiť potrat by sa mohlo iba v prípade, ak nie je možné inak zachrániť život matky, ak nie je možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky, ak je nenarodenému dieťaťu diagnostikované ťažké poškodenie zdravia a trvanie tehotenstva nepresiahlo 24 týždňov a v prípade, ak je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov. Dôvody na podstúpenie interrupcie by museli podľa návrhu potvrdiť lekárske správy minimálne dvoch gynekológov.

Podobný návrh už predložil

Podobný návrh Čepček predložil minulý rok. Vtedy sa ním parlament nezaoberal, pretože neuplynula polročná lehota od návrhu legislatívy z dielne ĽSNS, ktorý bol podaný v tej istej veci. Rokovací poriadok NR SR hovorí, že medzi podaním rovnakých návrhov musí prejsť šesťmesačná lehota.

Koaličná zmluva hovorí, že na predkladanie zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života koaličnými poslancami nie je potrebné schválenie koaličnou radou, má ich však vopred prerokovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok