Známu novinárku mali sledovať, Matovičovi preto píšu z EP

TA3 TASR
21.1.2021 16:12

Členovia Media Working Group z Európskeho parlamentu, ktorej členkou je aj slovenská europoslankyňa a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátili listom na predsedu vlády Igora Matoviča, ministra vnútra Romana Mikulca a ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Dôvodom je sledovanie redaktorky Denníka N Moniky Tódovej. List bol zaslaný na vedomie aj Európskej komisii a Rade EÚ.

Známu novinárku mali sledovať, Matovičovi preto píšu z EP
TASR/Martin Baumann

Pripomenula sledovanie novinárov

"Prípad sledovania novinárky Moniky Tódovej znepokojivo pripomína udalosti z čias masívnej operácie sledovania novinárov z roku 2018, s ktorou sa spája vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej," uvádza sa v liste, ktorý dostala aj šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová a podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

"Dôrazne odsudzujeme takéto praktiky a vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby okamžite konala a jednoznačne a verejne zavrhla sledovanie, lustrovanie či očierňovanie novinárov a implementovala opatrenia na prevenciu proti týmto činom," píše sa v otvorenom liste.

Očakáva prešetrenie prípadu

Poslankyňa Ďuriš Nicholsonová zároveň spresnila, že je dôležité, aby politici, prokurátori a polícia sledovaniu novinárky prisúdili patričnú dôležitosť a dôsledne a bezodkladne prešetrili tento prípad. "Vyzývame Európsku komisiu a EÚ k zostaveniu celoeurópskeho, slobodného a nezávislého orgánu na monitorovanie a ohlasovanie násilia a hrozieb voči novinárom a zaistenie ich ochrany na národnej a európskej úrovni. Verím, že zástupcovia slovenskej vlády tiež nezostanú ticho a budú konať," odkázala europoslankyňa.

Media Working Group Európskeho parlamentu tvorí deväť europoslancov z piatich politických frakcií. Zaoberá sa presadzovaním otázok týkajúcich sa ochrany novinárov.

"Prípad sledovania novinárky Moniky Tódovej znepokojivo pripomína udalosti z čias masívnej operácie sledovania novinárov z roku 2018, s ktorou sa spája vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej," uvádza sa v liste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok