Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci sú o krok bližšie k vypestovaniu dreva v laboratóriu

Vedci sú o krok bližšie k vypestovaniu dreva v laboratóriu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo laboratórne vypestované mäso sľubuje ušetriť zvieratá od zabíjania, drevo stále pochádza výlučne zo stromov, ktoré sa vyrubujú. To však nemusí platiť v blízkej budúcnosti, pretože vedci tiež začali pracovať na vypestovanie dreva v laboratórnych podmienkach.

Vedci z MIT začali extrakciou živých buniek z listov rastliny cínie. Tieto sa potom umiestnili do kvapalného rastového média, kde sa začali množiť. Výsledná dávka buniek sa následne preniesla na trojrozmernú gélovú matricu, kde bunky pokračovali v proliferácii. Pridanie rastlinných hormónov auxínu a cytokinínu pritom vyvolalo v bunkách produkciu lignínu, čo je organický polymér, ktorý dodáva drevu pevnú konzistenciu. Tento proces umožnil vedcom nakoniec vypestovať malú tuhú štruktúru v tvare gélovej matice, ktorá je podobná drevu.

Vedci ďalej zmenili hladiny týchto dvoch hormónov, aby bolo možné riadiť množstvo lignínu, ktoré bunky produkovali. To tímu umožnilo doladenie štrukturálnych vlastností vypestovaného „dreva“.

Mikroskopický obraz buniek podobných drevu, ktoré boli vypestované v gélovej matrici.

Hoci doteraz vykonané experimenty boli dosť malého rozsahu, je nádej, že táto technológia by mohla jedného dňa umožniť jednoduché vytváranie drevených výrobkov, ako sú stoly, podľa potreby pestovaním v laboratóriu.. Nielenže by nebolo potrebné rúbať, prepravovať alebo spracovávať stromy, ale tiež by nebolo potrebné rezať kusy reziva na dĺžku a potom ich skrutkovať alebo lepiť dokopy.

Vedci teraz skúmajú uskutočniteľnosť rozšírenia systému na využitie v praxi, pričom musia brať do úvahy veľa faktorov. Jednou z nevyriešených otázok je to, ako previesť tento úspech na iné druhy rastlín.