Odsúdili vojaka, ktorý po tvrdej šikane postrieľal ôsmich kolegov

TA3 TASR
21.1.2021 12:15

Vojenský súd v ruskom meste Čita na Sibíri odsúdil vojaka na 24 rokov a šesť mesiacov odňatia slobody za to, že zastrelil ôsmich svojich kolegov. Ramiľ Šamsutdinov sa k útoku z roku 2019 vlani priznal, avšak tvrdí, že jeho skratové konanie bolo výsledkom brutálneho šikanovania v armáde.

Odsúdili vojaka, ktorý po tvrdej šikane postrieľal ôsmich kolegov
TASR/AP (ilu)

Porota ho uznala za vinného ešte v decembri a dospela k záveru, že si v súvislosti s dĺžkou trestu zaslúži zhovievavosť. Prokuratúra, naopak, žiadala 25-ročný trest. Výbor vyšetrovateľov ešte predtým vyhodnotil, že Šamsutdinov je duševne zdravý a rozumie závažnosti svojich činov.

Šamsutdinov zastrelil ôsmich vojakov vrátane dvoch dôstojníkov v meste Gornyj v Zabajkalsku. Krátko nato ho zatkli a obvinili z vraždy. Prípad mnohých v Rusku šokoval a pritiahol pozornosť ľudskoprávnych aktivistov po tom, ako Šamsutdinov vyhlásil, že následkom šikanovania a mučenia sa nervovo zrútil.

Ministerstvo obrany pripustilo, že Šamsutdinov mal s jedným z vojakov, ktorých zabil, "konflikt". V marci 2020 usvedčili ďalšieho Šamsutdinovho kolegu zo šikanovania a podmienečne ho odsúdili na dva roky väzenia. V novembri 2020 zastrelil vojak na základni vo Voronežskej oblasti dvoch vojakov a jedného dôstojníka. V uplynulých rokoch sa dostali na verejnosť videozábery hrubého šikanovania nováčikov na ruských vojenských základniach.

Témy: vojak Rusko Sibír
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok