10 zásad stravovania v rovnováhe

TA3, Zuzana Líšková
21.1.2021 10:00

Rovnováha v stravovaní nám zabezpečí ideálnu hmotnosť bez trápenia. Nechudneme diétami a hladovkami, ale chudneme pravidelným zmysluplným jedením. Týchto pár pravidiel vám môže pomôcť naštartovať metabolizmus, nastoliť metabolickú rovnováhu a zredukovať potrebné kilá.

10 zásad stravovania v rovnováhe

Stravovanie v rovnováhe pomáha k omladeniu tela. Podporuje toiž produkciu aniagingových hormónov, tvrdí nutričná koačka Zuzana Líšková.

10 jednoduchých pravidiel k stravovaniu v rovnováhe

1. Znížte príjem sacharidov a nahraďte ich zdravými tukmi a bielkovinami. Avšak každé vaše jedlo obsahuje aj cukry, všetky živiny (aj sacharidy aj bielkoviny aj tuky).

2. Jedzte trikrát denne.

Cieľom je dostať vylučovanie inzulínu do rovnováhy. Stravovanie 5 až 6 krát denne má za následok neustále zvýšenú hladinu inzulínu, ktorá blokuje produkciu viacerých hormónov chrániacimi telo napríklad pred zápalmi alebo pred stárnutím. Časté jedenie taktiež prispieva k zvýšenému ukladaniu tukov.

3. Medzi jedlami dodržujte minimálne 4 až 7 hodinové pauzy.

Dlhšie pauzy medzi jedlami majú za následok pokles hladiny inzulínu, čo pomáha k ozdraveniu metabolizmu a k efektívnemu spaľovaniu tukov. Ideálne je dva krát do týždňa zaradiť aj 14 hodinovú nočnú pauzu prípadne jeden krát do týždňa 24 hodinovú celodennú pauzu.

4. Každé jedlo začínajte jedným až dvoma kúskami bielkoviny.

Keď do žalúdka príde bielkovina ako prvá, produkuje slinivka brušná (pankreas) hormón glukagón potrebný na trávenie bielkoviny. Tento hormón je protipól hormónu inzulín, čím sa brzdí jeho produkcia. Výsledok: spaľovanie tukov sa naštartuje a obávané návaly hladu sa nekonajú!

5. K jednému jedlu si vezmite len jeden druh bielkoviny, avšak pre každý z troch denných jedál vyberte iný druh.

Kombinovanie viacerých druhov bielkovín v jednom jedle trávanie zaťažuje a prekyseľuje. Ak nebudete jednotlivé druhy bielkovín kombinovať, dosiahnete ich efektívnejšie využitie a nepriamo znížite v tele aj zápalové procesy.

6. Ovocie nikdy nejedzte pred jedlom.

Tu opäť bránime k zvýšeniu hladiny inzulínu. Ovocie ideálne použite ako dezert po hlavnom jedle. Zjedzte 1 jablko denne.

7. Po 21.00 hod už nejedzte.

Večeru konzumujte ideálne dve až tri hodiny pred spaním.

8. Pite dostatok vody.

Pite denne 35 ml vody na 1 kg telesnej hmotnosti. Ak pijete málo vody, narušujete tým vylučovanie odpadových látok z tela a taktiež tým spomaľujete proces redukcie hmotnosti. Ideálne je piť rovnomerne počas dňa, najviac však v pauzách medzi jedlami. Ráno začnite jedným až dvoma pohármi vody, to isté zopakujte večer pred spaním. Pite čistú neperlivú vodu, prípadne ochutenú s citrónovou šťavou.

9. Zvýšte príjem horkých látok ako sú kel, rukola, púpavové listy, čakanka, artičoky. Horké látky podporujú trávenie.

10. Doplňte minerály a vitamíny

Chýbajúce minerály a vitamíny si často kompenzujeme chuťou na sladké. Chýba nám energia a tak siahame po najrýchlejšej forme, ktorou je práce cukor. Doplňte počas zimného obdobia vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. Tie nám v našej zemepisnej šírke zväčša všetkým chýbajú.

Témy: Inzulín
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok