Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technika dokáže rozložiť mikroplasty na H2O a CO2

Nová technika dokáže rozložiť mikroplasty na H2O a CO2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z problémov znečistenia mikroplastmi je to, že tieto plastové častice sú veľmi malé a tak sa ťažko zachytávajú alebo likvidujú, keď sú rozptýlené vo vode. Aj preto sa vyvíja nová technika na ich elimináciu priamo pri zdroji, kde sú vysoko koncentrované.

Hoci mikroplasty vo vode môžu mať rôzne podoby , veľa z nich pozostáva z drobných vlákien, ktoré sa pri praní vylučujú zo syntetických látok. Tieto vlákna opúšťajú domácnosti alebo komerčné práčovne v kanalizačnom systéme a nakoniec sa dostanú do riek a oceánov.

Vedci z Quebecského Inštitútu National de la Recherche Scientifique (INRS) však navrhli spôsob, ktorý eliminuje tieto plastové vlákna hneď po ich vstupe do prúdu odpadových vôd. Zahŕňa to využitie procesu známeho ako elektrolytická oxidácia na generovanie hydroxylových radikálov v odpadovej vode. Tieto radikály by potom rozložili vlákna na netoxický oxid uhličitý a molekuly vody.

Elektro-analytický systém používaný na identifikáciu vhodných elektród pre proces oxidácie.

Počas laboratórnych testov uskutočnených s použitím rôznych opakovane použiteľných elektródových materiálov boli vedci doteraz schopní degradovať až 89 percent častíc polystyrénu suspendovaných v simulovanej odpadovej vode. Teraz tím plánuje otestovať technológiu s pravou odpadovou vodou z prania bielizne. To môže predstavovať nové výzvy, pretože táto voda obsahuje ďalšie materiály, ktoré môžu ovplyvniť degradačný proces, ako sú uhličitany a fosfáty, ktoré môžu zachytávať radikály a znižovať výkon oxidačného procesu.

Ak sa tieto experimenty ukážu byť úspešné, tím ďalej určí náklady na systém a posúdia, či sa bude dať rozšíriť na komerčné použitie.