Rozpúšťajú útvar na boj s fašizmom? Zlá správa, tvrdí 26 poslancov

TA3 TASR
20.1.2021 11:47

Informácie o možnom zrušení oddelenia extrémistickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry a oslabovaní boja proti extrémizmu považujú viacerí koaliční poslanci národnej rady za zlú správu pre Slovensko. Generálny prokurátor Maroš Žilinka reagoval, že sa k týmto "nepravdivým" informáciám vyjadrí na tlačovej besede.

Na extrémistov upozorňuje aj SIS

Informoval o tom Ondrej Dostál s tým, že pod stanovisko sa podpísalo 26 poslancov zo štyroch koaličných klubov. Poukázali na množiace sa extrémistické útoky, či už fyzické alebo verbálne, ktoré je dôležité potláčať už v zárodku. "Slovenská informačná služba vo svojich správach opakovane na základe monitorovania extrémistickej scény upozorňuje na to, že extrémisti sa snažia legitimizovať svoje postavenie, uchopiť moc a z dlhodobého hľadiska hrozí nárast ich vplyvu," píše sa v stanovisku.

Ďalej hovorí, že na potrebu boja za ochranu demokracie upozorňuje aj koncepcia boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024, ktorá aktuálne prešla medzirezortným pripomienkovým konaním a bude ju schvaľovať vláda.

"Demokracia sa musí voči radikalizácii a extrémizmu v spoločnosti aktívne brániť. Za jeden z podstatných prvkov tejto obrany považujeme aj prácu oddelenia extrémistickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré sa za ostatné roky osvedčilo," poznamenali poslanci v stanovisku. Dúfajú, že ani za nového vedenia generálnej prokuratúry nedôjde k oslabeniu tohto úsilia. Veria tiež, že ak by sa návrh na zrušenie tohto oddelenia alebo iné návrhy oslabujúce boj proti extrémizmu objavili, vláda SR využije svoju zákonnú právomoc a takéto zmeny neodsúhlasí.

Zachovanie žiada aj mimoparlamentné PS

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko rovnako žiada zachovanie oddelenia. Predsedníčka strany Irena Bihariová pripomenula, že od jeho vytvorenia sa podarilo dosiahnuť profesionalizáciu stíhania za trestné činy extrémizmu. Bihariová preto požiadala o stretnutie generálneho prokurátora, lídrov koaličných strán, ministerku spravodlivosti i ministra vnútra.

"Je nevyhnutné, aby sa špecializácia prokurátorov, ako aj celková špecializovaná štruktúra na úrovni orgánov činných v trestnom konaní zachovala," uviedla s tým, že si nechce súčasnú vládu pamätať ako tú, "pre ktorú sa znovu budeme bezmocne pozerať na to, ako sa extrémisti škodoradostne vysmievajú zákonu do tváre".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok