Covid neexistuje, vyhlásil vraj americký vedec. Nie je to pravda

TA3 TASR
20.1.2021 10:44

Stovky Slovákov na sociálnych sieťach zdieľali začiatkom januára text pripisovaný americkému "virológovi a imunológovi" Robertovi Oswaldovi, ktorý mal údajne vyhlásiť, že ochorenie COVID-19 neexistuje. Vedec s týmto menom síce skutočne pôsobí na univerzite v USA, nie je však ani virológ, ani imunológ.

Covid neexistuje, vyhlásil vraj americký vedec. Nie je to pravda
SITA/AP

Popieranie koronavírusu odmietol

Navyše verejne odmietol, že by niekedy existenciu nového koronavírusu popieral. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Nepravdivé príspevky sa objavili na facebookovej stránke Biely Jazdec alebo v skupine Bráňme si vlasť Slovenskú !!! Celkovo tieto tvrdenia zdieľalo viac ako 900 slovenských používateľov Facebooku.

hoaxy_0a140370-f9a3-6e05.png

Americký vedec Robert Oswald skutočne existuje, čo dokazuje aj webová stránka univerzity, na ktorej pôsobí. Je profesorom molekulárnej medicíny na veterinárnej fakulte Cornellovej univerzity v štáte New York. Na stránke univerzity v sekcii Vzdelávanie (Education) sa dá dočítať, že profesor Oswald študoval biochémiu, psychológiu a chémiu. Nikde však nie je uvedené, že by bol aj virológ či imunológ.

Napokon aj sám Oswald na nepravdivé tvrdenia zareagoval. Priamo na webovej stránke univerzity v sekcii "Research Interest" vysvetľuje, na čo sa vo svojom výskume zameriava a zároveň uvádza: "COVID-19 je skutočný. Každý facebookový príspevok, v ktorom sa tvrdí opak, je hoax a nezakladá sa na pravde. Noste rúška, udržujte rozstupy a nechajte sa zaočkovať, keď bude k dispozícii vakcína."

Úplný nezmysel

Od decembra 2020, keď sa tieto tvrdenia na sociálnej sieti objavili prvýkrát, boli vyvrátené aj fact-checkermi z USA Today, Snopes, PolitiFact alebo Verify. Oswald v decembri 2020 pre Snopes uviedol, že je z týchto nepravdivých tvrdení zhrozený a neželá si, aby bol s nimi spájaný ani on, ani univerzita. Vymyslený text označil za úplný nezmysel vzhľadom na to, že nový koronavírus je už veľmi dobre popísaný a existuje mnoho kompletných genómových sekvencií zo vzoriek od pacientov.

Vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, bol izolovaný 7. januára 2020, pričom čínske úrady poskytli genetickú sekvenciu vírusu ostatným krajinám 12. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok