Dôchodcov a zamestnancov DSS začali očkovať i v metropole východu

TA3 TASR
19.1.2021 11:37

Pilotné očkovanie klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb mobilnou očkovacou jednotkou sa na východnom Slovensku začalo v utorok v domove sociálnych služieb Via Lux v košickej Barci. Vakcinačný tím Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura bude následne dochádzať do ďalších domovoch sociálnych služieb v Košickom kraji, aby zaočkoval najzraniteľnejších obyvateľov proti ochoreniu COVID-19.

Záujem o očkovanie stúpol

"Chceli by sme, aby dnes bolo zaočkovaných 232 klientov, teda prijímateľov sociálnych služieb, a 112 zamestnancov. Len čo zamestnanci aj prijímatelia sociálnych služieb zistili, že takáto možnosť bude, že nemusia nikam cestovať, nikde sa hlásiť, stúpol záujem o očkovanie takmer o 30 percent. Z toho je zrejmé, aký to má význam, a neviem si ani dosť dobre predstaviť, ako by sme 70 klientov, ktorí sú pripútaní na lôžko, niesli niekam do vakcinačného centra do univerzitnej nemocnice," povedal riaditeľ DSS a zariadenia pre seniorov Via Lux Vojtech Hintoš.

Očkovanie prebieha v koordinácii UNLP a Košického samosprávneho kraja, pod ktorý DSS v Barci patrí. Jednou z prvých klientok domova, ktorú zaočkovali, bola 75-ročná Mária Ivanová. Bolesť pri vpichu podľa jej slov necítila.

"Odporúčam to každému, ide aj o mladú generáciu, aby nám rástla zdravá. Stopercentne to pomôže, som veterinárka, viem, čo to je, keď sa urobí očkovanie a trochu sa imunitný systém rozhýbe, a najmä nám, lebo veľa teraz sedíme, ako je karanténa, a chýba nám pohyb," uviedla pre novinárov.

Očkovať majú aj v ďalších štyroch domovoch

Mobilný tím UNLP má tento týždeň zrealizovať očkovania v ďalších štyroch domovoch sociálnych služieb. "Následne v spolupráci s KSK bude pokračovať vakcinácia naším mobilným tímom v ostatných domovoch sociálnych služieb v okruhu 50 kilometrov od UNLP," uviedol výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Martin Paulo. Promptné vytvorenie vakcinačného tímu zamestnancami nemocnice na tieto účely ocenil generálny riaditeľ UNLP Vladimír Grešš.

ockovanie08-19-1-2021753444_0a140370-b51f-6576.jpg

Predseda KSK Rastislav Trnka označil očkovanie ako systém na prekonanie krízy spojenej s ochorením COVID-19. "Som veľmi rád, že práve v našom zariadení KSK začíname na celom východnom Slovensku, je to prvé zariadenie mimo nemocnice, kde sa očkuje, a ja verím, že takýchto miest bude pribúdať čím ďalej, tým viac, aby sme mohli zaočkovať tie najzraniteľnejšie skupiny v prvej vlne a ochránili ich čo najviac," povedal Trnka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok